Insignes 

&

 Medailles


Bevrijdingsspeldjes

Nederland 

Een tweetal kleine speldjes ter grootte van een 5 cent stuk die denk ik als bevrijdingsspeldjes zijn te classificeren. Op één van de speldjes is te lezen "Gen. Winkelman Escadrille" met de afbeelding van Koningin Wilhelmina. Mocht u als lezer er meer over weten dan hoor ik dat graag. Deze speldjes komen van een rommelmarktje af in Leiden anno 2019.

M44 adelaar

Wehrmacht Heeres 

Een model 1944 adelaar voor op het uniform van de Duitse landmacht in Bevo uitvoering. Naarmate de oorlog langer duurde voerden de Duitsers steeds meer vereenvoudiging door. Er moest immers steeds meer militair materiaal aangeleverd worden met steeds minder middelen.  Deze adelaar is daar een voorbeeld van. In de vroege oorlogsjaren werden de adelaars nog rondom de adelaar "uitgeknipt" en bevestigd aan het uniform. Bij de M44 adelaar hoefde men niet meer rondom de adelaar te werken maar kon men simpelweg d.m.v. de driehoek in 3 rechte lijnen de adelaar aan het uniform bevestigen. Dit ging een stuk sneller en daarmee efficiënter. 

75ste Infanteriedivisie

US

Een originele patch van de US 75ste infanteriedivisie. 

Petadelaar

Wehrmacht Luftwaffe

 Een originele Luftwaffe standaard petadelaar met cocarde. Het lijkt erop dat deze ooit is verwijderd van de pet waar hij deel vanuit maakte. 

Kriegverdienste kreuz 2de Klasse Ohne Schwerten

Duitsland

Een Kriegverdienste kreuz 2.Klasse Ohne Schwerten. Het Kriegverdienste kreuz werd ingesteld door Adolf Hitler op 18 oktober 1939 in twee verschillende klasse met en zonder zwaarden, bedoelt voor militair personeel en burgers. De medaille hieronder (zonder zwaarden) is toe te schrijven aan de maker Deschler&Sohne uit München en is in onuitgegeven conditie. Dit is een zogenoemd Bundmetall exemplaar. De ring is met een 1 gemarkeerd (makerscode van Deschler&Sohne). Met het originele lint en het verpakkingspapiertje. Komt oorspronkelijk van de Deschler hoard (Deschler fabrieksvondst) van enige jaren geleden. 

Mobilisatie oorlogskruis

Nederland

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding voor oud militairen die in de oorlog dienst hebben gedaan. De medaille is ingesteld door koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948. Ik mocht deze ontvangen van een goede vriendin (die dit exemplaar van haar vader heeft ontvangen na zijn overlijden). 

Infanterie sturmabzeichen

Wehrmacht Heeres 

Een late aanmaak in zink (zilver) ongemarkeerd (ook wel bekend als de "Broken Stem" variant). Deze komt uit de stal van Willem Duist (tarnmilitaria.nl) anno 2017. Meer informatie omtrent de maker van dit exemplaar is hier te vinden:

Flakkampf abzeichen

Wehrmacht Luftwaffe

Het Flakkampfabzeichen der Luftwaffe is door Herman Göring ingesteld op 10 januari 1941 om de luchtdoelgeschutbemanningen van de Luftwaffe te kunnen onderscheiden. Dit ongemarkeerde goed gedragen (ball-hinge) exemplaar in de nikkel zilver (Buntmetall) uitvoering is door een 16-jarige landgenoot tijdens de oorlogsjaren in Utrecht bevrijd van de Duitse eigenaar. De vermoedelijke fabrikant van dit exemplaar is Adolf Scholze uit de Gablonz area. De dochter van deze 16-jarige kwajongen heeft het item uiteindelijk aan mij cadeau gedaan (waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank).

101 airborne patch 

US

Deze patch komt van de jas van Clarence Hester, een lid van de befaamde Band of Brothers. Na aankoop van deze patch kreeg ik deze bijzondere historie te horen. Met dank aan de vorige eigenaar die zo vriendelijk was om mijn collectie hiermee uit te breiden. Voor meer informatie omtrent de verschillende stylen van deze eagle patches zie deze fantastische site van historicus Mark Bando. Dit exemplaar is redelijk zeldzaam oftewel kom je niet veel tegen. 

101 airborne patch

US

De vroege stijl badge (zie type 1) is (ik meen) omstreeks 1944 vervangen door dit exemplaar. Een gecombineerde paratrooper/glider patch voor op de cap.

Airborne patch

US

Vroege stijl (type 1) paratrooper badge voor op de cap. 

Invasion armflag

US

Een 2de type armbandvlag (13 x 9.5 cm). Gebruikt door glidertroops en paratroopers tijdens de Normandy campaign.

Gefreiter armwinkel

Wehrmacht Heeres

Een korporaal embleem voor op de mouw van het uniform. Dit exemplaar gedragen door de landmacht (Heeres) heeft ooit in een plakboek gezeten gelet op de lijmsporen op de achterzijde. 

M43 petadelaar

Wehrmacht Heeres

Een M43 adelaar voor op de M43 pet. Deze komt van een persoon wiens vader tijdens WW2 heeft gewerkt in een fabriek (in Nederland) waar deze o.a. zijn gemaakt.

IJzeren kruis 2de klasse

Wehrmacht

Dit ijzeren kruis 2de klasse heeft geen makerscode. Waarschijnlijk gemaakt door fabricant met nummer 13 of 16.

Medaille Winterschlacht im Osten

Wehrmacht

Een medaille Winterschlacht im Osten 1941/42 inclusief het originele zakje.  

Verwundetenabzeichen

Wehrmacht

Dit exemplaar ontving een Wehrmacht soldaat die 1 of 2 keer gewond is geraakt. Je komt ze ook in het zilver (3 of 4 keer gewond geraakt) of goud (5 x of meer keren gewond) tegen.