Insignes 

Medailles


IJzeren Kruis 

1ste klasse 

Een kruis gemaakt door Klein & Quenzer uit Idar Oberstein. Dit exemplaar is netjes maker gemarkeerd (65). Vermoedelijk mid-oorlogs gefabriceerd. Een door de Duitse soldaat zeer gewaardeerde onderscheiding welke men ontving voor grote moed getoond in het gevecht. Men ontving eerste het IJzeren kruis 2de klasse (zie elders op deze pagina) om vervolgens deze zeldzamere 1ste klasse variant te kunnen ontvangen. Dit exemplaar heeft draagsporen en een prachtige patina. Wederom een bijzonder stukje geschiedenis. 

Erkennungsmarke IR47

22e Luchtlandingsdivisie 

Een tweetal originele vroege van aluminium gemaakte erkennungsmarke van een Duitse soldaat van het Infanterie Regiment 47 (onderdeel van de 22e luchtlandingsdivisie). Dit regiment is in mei 1940 ingezet bij de inval in Nederland. Het doel was om het Vliegveld Valkenburg Zh te veroveren. Het regiment in kwestie heeft rondom het Vliegveld als ook in het dorp zelf dagenlang fel gevochten met het Nederlandse leger. Het gevolg was vele slachtoffers en een in puin geschoten dorp. Over de slag zelf is veel te lezen. Neem hiervoor gerust eens een kijkje op de site van www.mei1940.nl. Een voor mij hele bijzondere aanwinst aangezien dit stukje tastbare geschiedenis is verbonden met mijn eigen dorp. Zie deze pagina op mijn site. 

Begin 2023 stuitte ik via via op nog een exemplaar in uitmuntende conditie. Dit exemplaar is afkomstig vanuit een prisoner of war camp (POW) in België 1945. Een aantal jaren geleden is er een enorme vondst gedaan met circa 6000 erkennungsmarken waarvan dit exemplaar er eentje was. 

Rangemblemen corporal

Canada

Een set rangemblemen. Deze zijn in mint conditie en kocht ik recentelijk (2021) in Canada. Deze zouden zijn gedragen op een battledress van een Canadese korporaal. 

Schoudertitel 1 A/T RCA

Canada

Een originele schoudertitel voor op de battle dress van een Canadese soldaat die diende bij de 1ste infanterie divisie 1ste Anti Tank Royal Canadian Artillery. Dit exemplaar komt rechtstreeks vanuit Canada en heeft daar (zo te zien) in een plakboek gezeten. Deze soldaten hebben o.a. gelegerd gezeten in Oegstgeest. Zie meer informatie deze pagina op mijn website. 

Schoudertitel battle dress

Canada

Een origineel WW2 exemplaar van een uniform verwijderde Canada titel. Deze is niet gedrukt maar geborduurd.

Schoudertitel 5 LAA RCA

Canada

Een originele schoudertitel voor op de battle dress van een Canadese soldaat die diende bij de 5de Canadian Armoured divisie, 5de Light Anti Aircraft regiment van de Roya Canadian Artillery. Dit exemplaar komt rechtstreeks vanuit Canada. Deze soldaten hebben o.a. gelegerd gezeten in Leiden en omstreken. Zie meer informatie op de webpagina Canadezen in Oegstgeest.  

Schoudertitel battle dress 

Canada

Een origineel gedrukt exemplaar voor op de battle dress jas van de Canadese soldaat gedurende de tweede wereldoorlog. Dit exemplaar heeft ooit op een uniform gezeten maar is naderhand verwijderd, hetgeen wel vaker gebeurde. Uiteindelijk anno 2020 terecht gekomen in mijn persoonlijke collectie. 

Rangemblemen lance corporal 

Canada

Twee rangemblemen voor op de battle dress. Het betreft hier de rang lance corporal. 

Schoudertitel 2 LAA RCA

Canada

Een originele schoudertitel voor op de battle dress van een Canadese soldaat die diende bij de 1ste infanterie divisie 2de Light Anti Aircraft Royal Canadian Artillery. Dit exemplaar komt rechtstreeks vanuit Canada en heeft daar (zo te zien) in een plakboek gezeten. Deze soldaten hebben o.a. gelegerd gezeten in Oegstgeest.

Schoudertitel battle dress

Canada

Wederom een origineel uniform verwijderd exemplaar. Ook deze is niet gedrukt maar geborduurd. 

Schoudertitels voor battle dress

Canada

Een matching set van 2 op wol geborduurde schouderstukken voor op de battle dress. Deze komen rechtstreeks uit Canada alwaar ik ze kocht anno november 2020. 

Division Patch 

1st Canadian Infantry Division

Een originele division patch van het 1ste Canadese infanterie divisie. Deze werd gedragen op schouderhoogte van de battle dress. Dit exemplaar komt rechtstreeks uit Canada en is in mint conditie. 

Schoudertitel voor battle dress

Canada

Een origineel gedrukt exemplaar voor op de battle dress jas van de Canadese soldaat gedurende de tweede wereldoorlog. Zo te zien heeft dit exemplaar nooit op een uniform gezeten. 

Cap badge artillerie

Royal Canadian Artillerie (RCA)

Een Canadees exemplaar van de Royal Canadese artillerie die werd gedragen op de baret. Het insigne is gebaseerd op het Engelse model maar het Canadese exemplaar is gelukkig goed te onderscheiden van de Engelse variant. De jongens van het 1ste anti tank regiment van de RCA hebben mijn woonplaats bevrijd in mei 1945. Lees hier meer over op deze pagina. Dit exemplaar is gevonden op een Nederlandse rommelmarkt en spreekt daarmee extra tot de verbeelding.  

Bevrijdingsspeldjes

Nederland 

Een tweetal kleine speldjes ter grootte van een 5 cent stuk die denk ik als bevrijdingsspeldjes zijn te classificeren. Op één van de speldjes is te lezen "Gen. Winkelman Escadrille" met de afbeelding van Koningin Wilhelmina. Mocht u als lezer er meer over weten dan hoor ik dat graag. Deze speldjes komen van een rommelmarktje af in Leiden anno 2019.

Borstadelaar 

Kriegsmarine Küstenartillerie

Een adelaar in de zogenoemde BEVO uitvoering voor op de uniformjas van een Duitse küstenartillerie man. Deze soldaten o.a. waren gelegerd in de duinen van ons land en bemanden de atlantikwall. 

Borstadelaar

Wehrmacht Heeres 

Een model 1944 adelaar voor op het uniform van de Duitse landmacht in Bevo uitvoering. Naarmate de oorlog langer duurde voerden de Duitsers steeds meer vereenvoudiging door. Er moest immers steeds meer militair materiaal aangeleverd worden met steeds minder middelen.  Deze adelaar is daar een voorbeeld van. In de vroege oorlogsjaren werden de adelaars nog rondom de adelaar "uitgeknipt" en bevestigd aan het uniform. Bij de M44 adelaar hoefde men niet meer rondom de adelaar te werken maar kon men simpelweg d.m.v. de driehoek in 3 rechte lijnen de adelaar aan het uniform bevestigen. Dit ging een stuk sneller en daarmee efficiënter. 

75ste Infanteriedivisie

US

Een originele patch van de US 75ste infanteriedivisie. 

Petadelaar

Wehrmacht Luftwaffe

 Een originele Luftwaffe standaard petadelaar met cocarde. Het lijkt erop dat deze ooit is verwijderd van de pet waar hij deel vanuit maakte. 

Kriegverdienste kreuz 2de Klasse Ohne Schwerten

Duitsland

Een Kriegverdienste kreuz 2.Klasse Ohne Schwerten. Het Kriegverdienste kreuz werd ingesteld door Adolf Hitler op 18 oktober 1939 in twee verschillende klasse met en zonder zwaarden, bedoelt voor militair personeel en burgers. De medaille hieronder (zonder zwaarden) is toe te schrijven aan de maker Deschler&Sohne uit München en is in onuitgegeven conditie. Dit is een zogenoemd Bundmetall exemplaar. De ring is met een 1 gemarkeerd (makerscode van Deschler&Sohne). Met het originele lint en het verpakkingspapiertje. Komt oorspronkelijk van de Deschler hoard (Deschler fabrieksvondst) van enige jaren geleden. 

Mobilisatie oorlogskruis

Nederland

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding voor oud militairen die in de oorlog dienst hebben gedaan. De medaille is ingesteld door koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948. Ik mocht deze ontvangen van een goede vriendin (die dit exemplaar van haar vader heeft ontvangen na zijn overlijden). 

Infanterie sturmabzeichen

Wehrmacht Heeres 

Een late aanmaak in zink (zilver) ongemarkeerd (ook wel bekend als de "Broken Stem" variant). Een exemplaar met zeer veel detail en scherpte. Deze kocht ik anno 2017 van een militaria-dealer (Tarnmilitaria), oftewel geen spannend verhaal bij dit exemplaar (de historie is mij verder helaas onbekend). Meer informatie omtrent de maker van dit exemplaar (de firma Alois Rettenmaieris er wel te vinden. Zie hier een webpagina met meer informatie. 

Flakkampf abzeichen

Wehrmacht Luftwaffe

Het Flakkampfabzeichen der Luftwaffe is door Herman Göring ingesteld op 10 januari 1941 om de luchtdoelgeschutbemanningen van de Luftwaffe te kunnen onderscheiden. Dit ongemarkeerde goed gedragen (ball-hinge) exemplaar in de nikkel zilver (Buntmetall) uitvoering is door een 16-jarige landgenoot tijdens de oorlogsjaren in Utrecht bevrijd van de Duitse eigenaar. De vermoedelijke fabrikant van dit exemplaar is Adolf Scholze uit de Gablonz area. De dochter van deze 16-jarige kwajongen heeft het item uiteindelijk aan mij cadeau gedaan (waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank).

101 airborne patch 

US

Een voor mij toch wel heel bijzonder stuk. Deze uniform verwijderde patch komt namelijk van de jas van Clarence Hester, een lid van de befaamde Band of Brothers. Achtergebleven tijdens Market Garden 1944. Pas na de particuliere aankoop van deze patch kreeg ik deze bijzondere historie te horen. Oftewel geen sprake van een verkooppraatje vooraf, hetgeen mij vertrouwen geeft in het verhaal wat erbij hoort. Met dank aan de vorige eigenaar die zo vriendelijk was om mijn collectie hiermee uit te breiden en de herkomst te delen. Voor meer informatie omtrent de verschillende stijlen van deze eagle patches zie deze fantastische site van historicus Mark Bando. Dit white back exemplaar is redelijk zeldzaam oftewel kom je niet veel tegen. 

Airborne patch 2nd pattern

US

De vroege stijl badge (zie type 1) is (ik meen) omstreeks 1944 vervangen door dit exemplaar. Een gecombineerde paratrooper/glider patch voor op de cap. Dit exemplaar (met het vliegtuig vliegend van rechts naar links) is een manschappen exemplaar. Vliegend van links naar rechts kom je ook tegen, dan betreft het een exemplaar voor een officier. 

Airborne patch 1th pattern

US

Vroege stijl (type 1) paratrooper badge voor op de cap. 

Invasion armflag

US

Een 2de type armbandvlag (13 x 9.5 cm). Gebruikt door glidertroops en paratroopers tijdens de Normandy campaign.

Gefreiter armwinkel

Wehrmacht Heeres

Een korporaal embleem voor op de mouw van het uniform. Dit exemplaar gedragen door de landmacht (Heeres) heeft ooit in een plakboek gezeten gelet op de lijmsporen op de achterzijde. 

M43 petadelaar

Wehrmacht Heeres

Een M43 adelaar voor op de M43 pet. Deze komt van een persoon wiens vader tijdens WW2 heeft gewerkt in een fabriek (in Nederland) waar deze o.a. zijn gemaakt.

IJzeren kruis 2de klasse

Wehrmacht

Dit ijzeren kruis 2de klasse heeft geen ingeslagen makerscode. Wel is de maker duidelijk te herkennen. In dit geval gaat het om de fabrikant Alois Rettenmaier (makerscode 16). Het ijzeren kruis was door de soldaten van de Wehrmacht een belangrijke onderscheiding welke men veelal ontving voor getoonde moed tijdens gevechten. Zo ook deze soldaat die trots was om er eentje te ontvangen, ook al moest hij dat met de dood bekopen. Lees het verhaal op deze pagina van mijn site. 

Medaille Winterschlacht im Osten

Wehrmacht

Een medaille Winterschlacht im Osten 1941/42 inclusief het originele zakje van uitgifte.

Verwundetenabzeichen

Wehrmacht

Dit exemplaar in het zwart ontving een soldaat die 1 of 2 keer gewond is geraakt. Je komt ze ook in het zilver (3 of 4 keer gewond geraakt) of goud (5 of meer keren gewond) tegen. Dit exemplaar is gemerkt met de cijfers 81. Maker is mij niet bekend.  

Google Translater for Website

Translate this page: