Wapens & munitie

Let op! Alle getoonde objecten op deze pagina zijn volledig toegestaan volgens de Nederlandse Wetgeving. Oftewel zijn de wapens keurig Wettelijk onklaar gemaakt zoals het hoort. Ook is er GEEN sprake van scherpe munitie. Alle munitie is leeg (ik bezit alleen een paar afgeschoten hulzen) en vormt geen enkel gevaar voor de samenleving. Mocht u vragen hebben over de Wetgeving dan wel zelf een gedeactiveerd verzamelwapen willen aanschaffen dan kan ik u de site van Wapenhandel Wagenmakers van harte aanbevelen. 

Walther P38

Wehrmacht

Een prachtig Wettelijk EU onklaar gemaakte Walther P38 Heeres pistole uit 1940. Dit exemplaar heeft (gelet op de gebruikerssporen) daadwerkelijk actie gezien. Voor de verzamelaar een zeer gewild object. Van dit exemplaar met de code AC40 (AC staat voor de Walther fabriek en 40 voor het jaartal van fabricage) zijn er slechts 6.000 gemaakt. Dit exemplaar heeft serienummer 5688a en is nummergelijk. Het wapen heeft diverse waffenambt stempels met de correcte Walther code 359. Dit exemplaar zal (gelukkig) nooit meer kunnen vuren. Oorlog hoort (wat mij betreft) alleen thuis in een museum. Neem tot slot ook eens een kijkje op de site van Dennis, pistole38.nl. Daar is nog veel meer informatie terug te vinden omtrent de P38 waaronder ook een lijst met alle types, jaartallen van fabricage, codes en aantallen gemaakte exemplaren. Zoals gezegd is dit exemplaar uiteraard keurig onklaar gemaakt volgens de Wettelijke regelgeving (zie vrijstelling artikel 18 lid 3 onder i van de Regeling Wapens en Munitie) inclusief afgifte van een bijbehorend EU-certificaat van onklaar maken.   

K98k ZF41 kijker en draagtas

Wehrmacht 

Een originele set van een laat oorlogse ZF41 kijker. Van deze kijkers zijn 3 types aanwezig. Dit is een kijker van het zogenoemde 2de type. Gelet op het serienummer een laat oorlogse aanmaak gemaakt door CXN wat staat voor Emil Busch A.-G., Optische Industrie, Rathenow. Boven de makerscode CXN is een blauwe + te vinden. Dit geeft het type smeerolie aan welke gebruikt kan worden. Dit was belangrijk omdat olie zou kunnen bevriezen onder extreme weersomstandigheden (denk bijvoorbeeld aan het Russische front). De + betekent hier : Instrument olie 1442 te gebruiken tot -40 graden (1943). 

De draagtas in de kenmerkende Duitse laat oorlogse geel verf betreft een laat oorlogse variant van het laatste type (in totaal zijn er 4 types gemaakt). Een belangrijk verschil tussen de vroegere types is de metalen D-ring die op deze tas aanwezig is (en ontbrak bij de voorgaande types waarbij men gebruik maakte van een webbing strap om de tas te openen). 

Mocht je meer research willen doen dan kan ik de site van Ken Tomonari van harte aanbevelen. Hij heeft ongelofelijk veel kennis in huis en heeft zelfs een uitgebreide lijst samengesteld van originele ZF41 kijkers per maker gesorteerd. Deze lijst is hieronder te downloaden maar uiteraard ook op de site van Ken terug te vinden. Ken, thank you again and again for your sharing of knowlage. 

K98k ZF41 1944

Wehrmacht

Een Duits K98k grendelgeweer met een fabrieks af geplaatste mount voor een Zielfernrohr 41  (ZF41) scherpschutters scope. Al kwam het voor dat er in het veld standaard K98k's werden omgebouwd met een dergelijke mount en scope waren er feitelijk maar 3 fabrieken die deze af fabriek leverde. Dit waren makers:

  • duv, Berlin-Lübecker, Lübeck 1941-1942
  • ar, Mauserwerk, Borsigwalde 1942-1943
  • byf, Mauserwerk, Oberndorf 1943-1945

Dit exemplaar, welke onderdeel uit maakt van mijn persoonlijke collectie, betreft een exemplaar geleverd door byf in 1944. Dit betreft een late aanmaak gelet op de lettercode L achter het serienummer wat betekent dat dit wapen eind 1944 is geproduceerd.  Verder is de kamer gestempeld met de WaA 135 code welke staat voor de inspectie fabriekscode Mauserwerk Oberndorf. Ook op het houtwerk is nog vaag de correcte stempeling te zien. 

Hieronder een 2-tal foto's van het wapen met de ZF41 kijker gemonteerd. 

Uiteraard is ook dit wapen keurig onklaar gemaakt volgens de Nederlandse wijze van onklaar maken onder de oude bijlage 2 van de regeling Wapens en Munitie (zie vrijstelling artikel 18 lid 3 onder ii van de regeling Wapens en Munitie). 

K98k draagriem

Wehrmacht

Een gedragen originele draagriem in nog goede soepele conditie. De kikker is netjes gemarkeerd met de maker, in dit geval is dat Rudolf Conte, Nachf. Theodor Seibod, Fabrik fur Lederwaren gevestigd in de plaats Offenbach am Main. Ook is er een duidelijk jaartal van fabricage te vinden zijnde 1939. De riem zelf is gemerkt met makerscode L&F (Linden & Funke KG, Iserlohn). 

Een dergelijk item is veelal lastig om te vinden. Veelal omdat er ook veel naoorlogse exemplaren in omloop zijn die als origineel WW2 worden aangeboden. Check deze site voor meer informatie en leer de Duitse WW2 riemen van de na-oorlogse en/of reproducties te onderscheiden. 

Canadese Sten Mk2

Een in Canada door Long Branch Ontario geproduceerde sten Mk2 gedateerd 1943. Sten is een afkorting ontleend aan de naam van de belangrijkste twee ontwerpers, majoor Reginald Shepherd en Harold Turpin, gecombineerd met de letters EN van "ENfield".  De Canadese variant is vergelijkbaar met de Britse Sten. Wel had het Canadese exemplaar een ander schouderstuk (skeleton type). Dit exemplaar is keurig Wettelijk onklaar gemaakt volgens de vanaf 8 april 2016 EU- verordening 2015/2403 (zie vrijstelling artikel 18 lid 3 onder i van de Regeling Wapens en Munitie), inclusief de afgifte van een EU-certificaat van onklaar maken en daarmee vrij te bezitten boven de 18 jaar. 

Patroon doosjes

Wehrmacht

Lege patroondoosjes voor het K98 geweer, MG en 9mm luger, P38 pistool of MP40. Allemaal gedateerd ww2 en uiteraard origineel. 

Lichtkogelpistool LP34

Wehrmacht


Mooi origineel Duits lichtkogelpistool - 'Leuchtpistole 34' (LP34). Het pistool is mooi gemarkeerd met WaA (Waffen-Amt) stempels op bijna alle onderdelen en heeft het unieke serie-nummer '511'. Het pistool is maker gemarkeerd met de makers code 'DUV' (Berlin-Lübecker Maschinenfabriken) bouwjaar 1941. Het bezit is in Nederland toegestaan volgens de vrijstellingsregeling van artikel 18 van de Regeling Wapens en Munitie.

Munitiekist 

Wehrmacht

Complete kist inclusief loden binnenwerk en afdekplaat. Uiteraard zonder inhoud. Netjes gestempeld en gedateerd 1939. 

MG Patronenkistje

Wehrmacht

Een origineel en leeg 2de type MG kistje van de Wehrmacht gedateerd 1943 met nog veel originele gele verf aan de binnenzijde. De verf aan de buitenzijde is van na '45.

Diverse hulzen

Hulzen voor het Duitse Mauser K98 geweer inclusief 1 9MM hulsje en 1 303 huls. De hulzen zijn leeg en onschadelijk. Gevonden in de duinen van Katwijk anno 2017. Allemaal gedateerd medio jaren 30 en 40. Deze zijn als onderdeel van een verzameling vrij te bezitten (zie regeling Wapens en Munitie artikel 18 lid f). 

Hulzen M.95 geweer

Voornamelijk hulzen voor het Nederlandse Mannlicher M.95 geweer. Deze hulzen zijn allemaal leeg en onschadelijk. Gevonden in de Duinen van regio Katwijk en gedateerd medio jaren 30. Deze zijn als onderdeel van een verzameling vrij te bezitten (zie regeling Wapens en Munitie artikel 18 lid f).

K98k S/42 1937

Wehrmacht

Een grendelgeweer van de Duitse Wehrmacht. Model S/42 met bouwjaar 1937. Dit exemplaar is geheel nummer gelijk op de grendel na. Gemaakt door Mauser Werke Oberndorf am Neckar. Uiteraard keurig onklaar gemaakt volgens de Nederlandse wijze van onklaar maken onder de oude bijlage 2 van de regeling Wapens en Munitie (zie vrijstelling artikel 18 lid 3 onder ii van de regeling Wapens en Munitie).

Munitiekisten geweergranaten

Wehrmacht

Een drietal lege munitiekisten voor geweergranaten. Zowel de Gewehr Sprenggranaten als ook de Gewehr Panzergranaten. Kistjes zijn gedateerd 1943. Het idee is dat ze zijn gevonden in bunkers aan de kustgebieden (maar dat blijft gissen).

8 cm Granatwerfer (Gr.W) 34 kist

Wehrmacht

Een (uiteraard lege) 8 cm mortier munitiekist van het Duitse leger. Gemarkeerd met het jaartal 1939 en (naast wat oppervlakkig roest) in de originele verf. Het binnenwerk ontbreekt helaas. Desalniettemin een zeldzame kist. 

MG 34/42 munitie box 

Patronenkasten 34-Wehrmacht

Een lichtgewicht (aluminium) kistje voor de MG34 patronen. Ontwikkeld om 300 patronen van het kaliber 7.92mm te kunnen bergen. De sluiting brak op deze vroege aluminium modellen snel (zoals ook bij dit kistje) waardoor men al snel overging op een model gemaakt van staal. Dit exemplaar heeft nog zichtbare sporen van de origineel aangebrachte verf. Ook is het wapennummer bovenop in witte verf aangebracht (de contouren van dit nummer zijn nog heel vaag zichtbaar). De box is heel licht gecamoufleerd met lichtgroene verf over de standaard feldgrau kleur hetgeen veel gebeurde tijdens het gebruik in 1940. Ook heeft het kistje een modificatie in de vorm van een stalen ring bovenop nabij de sluiting. Een dergelijk iets bracht men  veelal in het veld aan om de kist te kunnen afsluiten (om er bijvoorbeeld persoonlijke spullen in te kunnen bewaren). Dit kistje is gevonden in 2018 tijdens een huisopruiming in het plaatsje Ameide in Zuid-Holland. Het kistje lag daar op de schuurzolder.