Wapens & munitie

Alle getoonde objecten op deze pagina zijn volledig toegestaan volgens de Nederlandse Wetgeving. Oftewel zijn de wapens keurig Wettelijk onklaar gemaakt zoals het hoort. Ook is er geen sprake van scherpe munitie. Alle munitie is leeg (ik bezit alleen een paar afgeschoten hulzen) en vormt geen enkel gevaar voor de samenleving.  

Walther P38

Een prachtig Wettelijk EU onklaar gemaakte Walther P38 Heeres pistole uit 1940. Dit exemplaar heeft (gelet op de gebruikerssporen) daadwerkelijk actie gezien. Voor de verzamelaar een zeer gewild object. Van dit exemplaar met de code AC40 (AC staat voor de Walther fabriek en 40 voor het jaartal van fabricage) zijn er slechts 6.000 gemaakt. Dit exemplaar heeft serienummer 5688a en is nummergelijk. Het wapen heeft diverse waffenambt stempels met de correcte Walther code 359. Dit exemplaar zal (gelukkig) nooit meer kunnen vuren. Oorlog hoort (wat mij betreft) alleen thuis in een museum. Neem tot slot ook eens een kijkje op de site van Dennis, pistole38.nl. Daar is nog veel meer informatie terug te vinden omtrent de P38 waaronder ook een lijst met alle types, jaartallen van fabricage, codes en aantallen gemaakte exemplaren. Zoals gezegd is dit exemplaar uiteraard keurig onklaar gemaakt volgens de Wettelijke regelgeving inclusief afgifte van een bijbehorend EU-certificaat van onklaar maken.   

Canadese Sten Mk2

Een in Canada door Long Branch Ontario geproduceerde sten Mk2 gedateerd 1943. Sten is een afkorting ontleend aan de naam van de belangrijkste twee ontwerpers, majoor Reginald Shepherd en Harold Turpin, gecombineerd met de letters EN van "ENfield".  De Canadese variant is vergelijkbaar met de Britse Sten. Wel had het Canadese exemplaar een ander schouderstuk (skeleton type). Dit exemplaar is keurig Wettelijk onklaar gemaakt volgens de vanaf 8 april 2016 EU- verordening 2015/2403, inclusief de afgifte van een EU-certificaat van onklaar maken en daarmee vrij te bezitten boven de 18 jaar. 

Duitse patroon doosjes

Lege patroondoosjes voor het K98 geweer, MG en 9mm luger, P38 pistool of MP40. Allemaal gedateerd ww2 en uiteraard origineel. 

Duits lichtkogelpistool LP34


Mooi origineel Duits lichtkogelpistool - 'Leuchtpistole 34' (LP34). Het pistool is mooi gemarkeerd met WaA (Waffen-Amt) stempels op bijna alle onderdelen en heeft het unieke serie-nummer '511'. Het pistool is maker gemarkeerd met de makers code 'DUV' (Berlin-Lübecker Maschinenfabriken) bouwjaar 1941. Het bezit is in Nederland toegestaan volgens de vrijstellingsregeling van artikel 18 van de Regeling Wapens en Munitie.

Duitse munitiekist 

Complete kist inclusief loden binnenwerk en afdekplaat. Uiteraard zonder inhoud. Netjes gestempeld en gedateerd 1939. 

MG Patronenkistje

Een origineel en leeg 2de type MG kistje van de Wehrmacht gedateerd 1943 met nog veel originele gele verf aan de binnenzijde. De verf aan de buitenzijde is van na '45.

Diverse hulzen

Hulzen voor het Duitse Mauser K98 geweer inclusief 1 9MM hulsje en 1 303 huls. De hulzen zijn leeg en onschadelijk. Gevonden in de duinen van Katwijk anno 2017. Allemaal gedateerd medio jaren 30 en 40. 

Hulzen M.95 geweer

Voornamelijk hulzen voor het Nederlandse Mannlicher M.95 geweer. Deze hulzen zijn allemaal leeg en onschadelijk. Gevonden in de Duinen van regio Katwijk en gedateerd medio jaren 30.

K98 S/42 grendelgeweer

Een grendelgeweer van de Duitse Wehrmacht. Model S/42 met bouwjaar 1937. Dit exemplaar is geheel nummer gelijk op de grendel na. Gemaakt door Mauser Werke Oberndorf am Neckar. Uiteraard keurig onklaar gemaakt volgens de Nederlandse Wet- en regelgeving (d.w.z. loop doorgeboord- en dicht, de grendel vast gelast oftewel geen bewegende delen meer aanwezig).

Munitiekisten geweergranaten

Een drietal lege munitiekisten voor geweergranaten. Zowel de Gewehr Sprenggranaten als ook de Gewehr Panzergranaten. Kistjes zijn gedateerd 1943. Het idee is dat ze zijn gevonden in bunkers aan de kustgebieden (maar dat blijft gissen).

Wehrmacht 8 cm Granatwerfer (Gr.W) 34 kist

Een (uiteraard lege) 8 cm mortier munitiekist van het Duitse leger. Gemarkeerd met het jaartal 1939 en (naast wat oppervlakkig roest) in de originele verf. Het binnenwerk ontbreekt helaas. Desalniettemin een zeldzame kist. 

MG 34/42 munitie box 

Patronenkasten 34

Een lichtgewicht (aluminium) kistje voor de MG34 patronen. Ontwikkeld om 300 patronen van het kaliber 7.92mm te kunnen bergen. De sluiting brak op deze vroege aluminium modellen snel (zoals ook bij dit kistje) waardoor men al snel overging op een model gemaakt van staal. Dit exemplaar heeft nog zichtbare sporen van de origineel aangebrachte verf. Ook is het wapennummer bovenop in witte verf aangebracht (de contouren van dit nummer zijn nog heel vaag zichtbaar). De box is heel licht gecamoufleerd met lichtgroene verf over de standaard feldgrau kleur hetgeen veel gebeurde tijdens het gebruik in 1940. Ook heeft het kistje een modificatie in de vorm van een stalen ring bovenop nabij de sluiting. Een dergelijk iets bracht men  veelal in het veld aan om de kist te kunnen afsluiten (om er bijvoorbeeld persoonlijke spullen in te kunnen bewaren). Dit kistje is gevonden in 2018 tijdens een huisopruiming in het plaatsje Ameide in Zuid-Holland. Het kistje lag daar op de schuurzolder.