Canadezen in Oegstgeest

Facebook brengt je zo af en toe in verbinding met de andere kant van de Wereld. Zo ook anno 2018 toen ik in een Canadese Facebookgroep een berichtje plaatste waarin ik vertelde dat er in 1945 Canadezen gelegerd waren in Oegstgeest. Ze hebben daar enkele maanden (op locatie Poelgeest) gezeten. Hieronder een foto van het toegangshek tot de locatie Poelgeest in 1945 en anno 2018. 

Ik vroeg of iemand de plek wellicht herkende, dit was natuurlijk alsof ik zocht naar een speld in een hooiberg, maar wie weet dacht ik zo. Het duurde welgeteld 10 minuten of ik kreeg een reactie, en wat voor één. De persoon die reageerde bleek de zoon te zijn van een in 1951 geëmigreerde Nederlander die tijdens de oorlogjaren woonachtig was in Oegstgeest op de Juffermanstraat 80. Zijn vader had een zus die verliefd werd op een Canadese soldaat (Bob) die met zijn onderdeel (1ste infanterie divisie, Royal Canadian Artillery, 2nd Light Anti Aircraft RCA) gelegerd was in Poelgeest . Deze zus vertrok samen met haar nieuwe liefde in 1946 naar Canada. Hieronder een foto van Bob (links) met daarnaast de zus in kwestie. De foto is gemaakt in Oegstgeest 1945. Ook heb ik een foto geplaatst van een kort artikel welke ingaat op de ontmoeting met de Canadezen. Dit artikel mocht ik van de familie Reintjes ontvangen.  

De vader van mijn contact in Canada was destijds een stuk jonger maar oud genoeg om de oorlogsjaren bewust mee te maken. Spullen van de Duitsers waren overal nog te vinden, dit bracht al snel verkleedpartijen teweeg. Hieronder een foto van een oudere broer verkleed als Duitse soldaat.  

Hieronder een foto van de vader van mijn contact in Canada. Ook hij moest natuurlijk even verkleed worden als voormalige bezetter.  

Op de foto hieronder is de linker jongeman de vader in kwestie en daarnaast zijn broer. Ze bedanken de Canadese bevrijders. Yes Sir!  

Hieronder een foto van Bob (links) en zijn broer Harold. Grappig om te zien hoe Bob een Duitse koppelriem draagt. Zo te zien van de landmacht (Heeres Wehrmacht). Finders keepers. 

Hieronder een groepsfoto die is gemaakt op Poelgeest in 1945. De voertuigen zijn nog net zichtbaar op de achtergrond.  

De 1ste Canadese Infantry divisie en (als onderdeel daarvan) het 1ste Anti Tank regiment van de Royal Canadian Artillery was ook aanwezig in Oegstgeest . Hieronder een gemaakte foto dichtbij Poelgeest met op de achtergrond Archer tank destroyers.  

Hieronder een Canadese P37 jas uit mijn persoonlijke collectie gemaakt in 1944. De jas heeft de emblemen van de 1ste Anti Tank regiment van de Royal Canadian Artillery. 

En hieronder nog een aantal foto(s) van de Canadezen in 1945 te Oegstgeest en Leiden. Mijn dank gaat uit naar Mike Reintjes en Anthony Sewards die zo vriendelijk waren om mij deze foto(s) aan te leveren en tevens toestemming te geven voor gebruik hiervan op mijn website. Thank you!