Canadezen in Oegstgeest

Facebook brengt je zo af en toe in verbinding met de andere kant van de Wereld. Zo ook anno 2018 toen ik in een Canadese Facebookgroep een berichtje plaatste waarin ik vertelde dat er in 1945 Canadezen gelegerd waren in Oegstgeest. Ze hebben daar enkele maanden (op locatie Poelgeest) gezeten. Hieronder een foto van het toegangshek tot de locatie Poelgeest in 1945 en anno 2018. 

Bij de binnenkomst op 8 mei 1945 werden de Canadezen door de lokale bewoners met grote vreugde binnengehaald. Hierover is ook een stukje terug te lezen in de War Diary van de Royal Canadian Artillery 2de Light Anti Aircraft regiment.

Ik vroeg of iemand de plek wellicht herkende, dit was natuurlijk alsof ik zocht naar een speld in een hooiberg, maar wie weet dacht ik zo. Het duurde welgeteld 10 minuten of ik kreeg een reactie, en wat voor één. De persoon die reageerde bleek de zoon te zijn van een in 1951 geëmigreerde Nederlander die tijdens de oorlogjaren woonachtig was in Oegstgeest op de Juffermanstraat 80. Zijn vader had een zus die verliefd werd op een Canadese soldaat (Bob Richardson) die met zijn onderdeel (1ste infanterie divisie, Royal Canadian Artillery, 2nd Light Anti Aircraft RCA) gelegerd was in Poelgeest . Deze zus vertrok samen met haar nieuwe liefde in 1946 naar Canada. Hieronder een foto van Bob (links) met daarnaast de zus in kwestie. De foto is gemaakt in Oegstgeest 1945. Ook heb ik een foto geplaatst van een kort artikel welke ingaat op de ontmoeting met de Canadezen. Dit artikel mocht ik van de familie Reintjes ontvangen.  

De vader van mijn contact in Canada was destijds een stuk jonger maar oud genoeg om de oorlogsjaren bewust mee te maken. Spullen van de Duitsers waren overal nog te vinden, dit bracht al snel verkleedpartijen teweeg. Hieronder een foto van een oudere broer verkleed als Duitse soldaat.  

Hieronder een foto van de vader van mijn contact in Canada. Ook hij moest natuurlijk even verkleed worden als voormalige bezetter.  

Op de foto hieronder is de linker jongeman de vader in kwestie en daarnaast zijn broer. Ze bedanken de Canadese bevrijders. Yes Sir!  

Hieronder een foto van Bob (links) en zijn broer Harold. Grappig om te zien hoe Bob een Duitse koppelriem draagt. Zo te zien van de landmacht (Heeres Wehrmacht). Finders keepers. 

Natuurlijk kon er ook gefeest worden. In dit geval organiseerde de leiding van de Royal Canadian Artillery 5de Light Anti Aircraft een feest in Leiden (locatie Harmony Grill). Ook Bob ontving een uitnodiging om op 5 juni 1945 vanaf 20.00 uur deel te nemen. Het kan niet anders dan dat dit een fantastische party moet zijn geweest, de oorlog was afgelopen en er kon eindelijk gefeest worden, o.a. met Hollandse meisjes! Hieronder een foto van de desbetreffende uitnodiging van Bob uit zijn soldiers service boek en een orgineel battledress jasje van de 5de LAA welke onderdeel uitmaakt van mijn persoonlijke collectie. 

Hieronder een groepsfoto die is gemaakt op Poelgeest in 1945. De voertuigen zijn nog net zichtbaar op de achtergrond.  

De 1ste Canadese Infantry divisie en (als onderdeel daarvan) het 1ste Anti Tank regiment van de Royal Canadian Artillery was ook aanwezig in Oegstgeest . Het 1st Anti Tank Regiment bestond uit vier batterijen, de 27th, 51st, 57th en 90th AntiTank Battery. Een anti-tankbatterij bestond uit drie troops, met elk vier stukken geschut. Hieronder een gemaakte foto in het bos van Oud-Poelgeest, op 4 juni 1945 gefotografeerd door Herman Kleibrink (collectie Erfgoed Leiden en Omstreken). Op de achtergrond zijn Archer tank destroyers te zien van de 90th Anti-Tank Battery. Deze eenheid was op 10 juli 1943 geland op Sicilië en verbleef tot maart 1945 in Italië, alvorens in Noordwest-Europa te worden ingezet.

Recentelijk (in december 2020) heb ik een aantal foto(s) gemaakt van Poelgeest. Als je goed met je ogen knijpt zie je de Canadezen weer lopen. 

Hieronder een foto vanuit mijn eigen collectie. Het betreft een Canadese soldaat met een 1944 gedateerde P37 jas . De jas heeft de emblemen van de 1ste infanterie divisie en het 1ste Anti Tank regiment van de Royal Canadian Artillery. 

Sinds kort zijn er door de overheid van Canada een groot aantal War diary's van verschillende eenheden vrijgegeven. Dit geeft een goed beeld van de belevenissen van deze eenheden. Zover ik heb kunnen achterhalen waren o.a. de volgende eenheden actief in regio Leiden en omstreken:

  • 1ste Anti Tank Regiment van de Royal Canadian Artillery 
  • 2nd Light Anti Aircraft Regiment van de Royal Canadian Artillery
  • 5th Light Anti Aircraft Regiment van de Royal Canadian Artillery 

Er zullen ongetwijfeld meerdere eenheden in deze regio actief zijn geweest, mocht u hier meer over kunnen vertellen hoor ik dat graag zodat ik deze pagina met deze informatie kan uitbreiden. 

Hieronder een stukje tekst uit de War Diary van de 5th Light Anti Aircraft regiment d.d. 14 mei 1945 waar men spreekt over mijn geboortedorp Rijnsburg. 

Op de site van de stichting oorlogsgraven Oegstgeest is meer te lezen over de geallieerde militairen die daar begraven liggen. Een tweetal van deze militairen zijn Testcastle en Mahaney. Mahaney verdronk nabij het kamp in de vaart en Testcastle schoot zichzelf per ongeluk dood, althans zo staat het in de War Diary genoteerd. In de War Diary van het 1ste Anti Tank Regiment d.d. 29 juni 1945 staat ook iets genoemd over de afscheidsdienst. 

En tot slot een stukje tekst uit de War Diary van de 2nd Light Anti Aircraft regiment d.d. 8 juni 1945. Men spreekt over de eenheid in Poelgeest (Oegstgeest) en de paradevoorbereiding door Leiden. Van deze parade zijn diverse foto(s) gemaakt (zie onder). 

Diverse foto(s) van de Canadezen in 1945 te Oegstgeest de optocht door Leiden. Mijn dank gaat uit naar Mike Reintjes en Anthony Sewards die zo vriendelijk waren om mij deze foto(s) aan te leveren en tevens toestemming te geven voor gebruik hiervan op mijn website. Thank you! 

Google Translater for Website

Translate this page: