Flak stellung in de Katwijkse duinen

Al jarenlang wandel ik graag in de Nederlandse duinen. Daar is nog een stukje rust en natuur te vinden hetgeen in het Westen een steeds grotere zeldzaamheid aan het worden is. Tijdens één van deze wandelingen in 2005 zag ik bovenop een heuvel een stukje beton uitsteken. Het betrof hier, zo kwam ik later achter, een Luftwaffe flak stelling bekend onder de naam Flakstelling Witte Bergen. Een van de meerdere flakstellingen gebouwd om het vliegveld Valkenburg Zh te beschermen. Uiteindelijk was ik te nieuwsgierig en kon ik niet anders dan even te gaan kijken. Het bleken een aantal manschappenbunkers te zijn inclusief toiletgebouwtjes.  

Luftwaffe soldaat flaktroepen
Luftwaffe soldaat flaktroepen

Als je zo in je eentje rondloopt op een historische plek midden in de stilte geeft dat altijd een apart gevoel. Alsof alleen jij op dat moment een kijkje mag nemen in het verleden. Een goede vriend van mij noemt het de stilte na de strijd die hem zo boeit. Het fascineerde mij toen en nog steeds. Hoe hebben deze manschappen toen geleefd vraag ik mij dan altijd af. En waar waren ze de hele dag mee bezig? Was het vooral patrouilleren door de duinen?

MG-stelling in de duinen aan de kust
MG-stelling in de duinen aan de kust

Dit laatste zou overigens goed kunnen. Zo las ik eens dat op 6 juni 1944 een tweetal Duitse soldaten op deze locatie een tweetal jongens oppakten omdat ze zonder Ausweis in het duinterrein radijs probeerden te verkopen aan werklieden. De soldaten brachten de jongens naar de Ortskommandant, die op zijn beurt de politie belde en aangaf dat de twee jongens waren vastgezet voor het vernielen van werkzaamheden die voor het leger werden uitgevoerd. De twee jongens van 12 en 14 jaar oud werden vervolgens door de politie opgehaald, de ouders moesten uiteindelijk een boete van ƒ 5,- betalen waarna de jongens weer naar huis mochten. 

2 met flakkampfabzeichen gedecoreerde Luftwaffe soldaten in de duinen anno 1944
2 met flakkampfabzeichen gedecoreerde Luftwaffe soldaten in de duinen anno 1944

Ik denk dat het voor de Duitse soldaten hier aan de kust niet veel spannender zal zijn geweest dan dergelijke soort voorvallen. Op die exacte dag viel het geallieerde leger Normandië binnen (D-DAY) en werd duidelijk dat de gevechten aan de kust niet hier, maar in Frankrijk zouden plaatsvinden. Ik kan mij zo voorstellen dat de meeste Duitse manschappen hier in Nederland daar geen enkele moeite mee hadden...

Luftwaffe Flakkampfabzeichen
Luftwaffe Flakkampfabzeichen

Hieronder een aantal foto's van de plek die ik bezocht. Overigens is deze plek nu niet meer zichtbaar. Vlak na mijn bezoek zijn alle bouwwerken bedekt met een dikke laag zand. Tevens een foto van een tweetal boeken van vader en zoon Harff die echt geweldig inzicht geven in de regionale Atlantik wall. Aanrader!

Google Translater for Website

Translate this page: