Mijn 1ste trip naar Normandië

In het voorjaar van het jaar 2002, ik was toen 25 jaar oud, kreeg ik mijn vader en een oom van mijn moeders kant zover om samen een weekend naar Normandië te vertrekken. Het zou een fantastische trip worden. Temeer omdat ik op die leeftijd wel af wist van die bijzondere plekken waar tijdens WW2 flink was gevochten, maar ze nooit met eigen ogen had gezien. Daar ging in het voorjaar van 2002 verandering in komen.

We vertrokken op vrijdagmorgen richting de woning van mijn oom die op een uurtje afstand rijden lag. Daar aangekomen eerst nog een bak koffie om vervolgens met z'n 3-en richting Normandië te vertrekken. In Normandië aangekomen checkten we in ons hotel en hebben we 3 dagen de kust afgespeurd. Plekken zoals Point du hoc en Arromanches waren prachtig om te beleven. Maar ook Caen was indrukkend. Tussendoor natuurlijk ook tijd voor een biertje. Al met al vloog het weekend voorbij.

Grappig is hoe bepaalde dingen je altijd bij blijven. Iedereen zal dit wel herkennen. Ik weet nog goed dat we, eenmaal in Normandië aangekomen, bij een herdenkingsmonument op één van de Britse landingsstranden stopten. We stapten uit de auto, stonden voor het grote houten kruis met daarachter zicht op de zee. Het monument zag er wat verweerd uit. Mijn oom reageerde;

Ze mogen dit monument wel wat opknappen zo te zien.

Waarop mijn vader reageerde;

Ach, je ziet het. De oorlog is lang geleden en raakt steeds meer uit beeld. De mensen bekommeren zich er minder en minder om.


Ik moest ze op dat moment gelijk geven, maar weet nog dat ik hier zeer ontstemd over was. Niet over de opmerkingen die ze maakte, maar over het feit dat ze wel eens gelijk konden krijgen. Gelukkig bleek hier uiteindelijk niets van waar. De interesse is in de jaren na onze trip nooit zo groot geweest. Hollywood heeft daar in mijn optiek ook haar steentje aan bijgedragen met titels zoals onder andere Band of Brothers.

Als je tegenwoordig in Normandië bent zijn er meer monumenten opgericht (en bijgehouden) dan er ooit eerder zijn geweest. Ook diverse kwaliteitsmusea zijn er bijgekomen en de herdenkingen leven volop. Zouden we het dit keer dan toch niet gaan vergeten? Vergeten misschien niet, nu maar hopen dat we er ook van geleerd hebben..

Hieronder wat foto's welke ik destijds in 2002 heb gemaakt. Allemaal nog voor de opknapbeurt die de regio de komende jaren zou ondergaan. 

Google Translater for Website

Translate this page: