Commandopost Kurt Heyser

Zoals eerder geschreven (zie vorige en volgende paginas) woonde mijn oma van mijn vaders kant in Valkenburg Zh. Haar vader (Jan van Egmond), had een boerderij aan de Broekweg. Vlak voor de oorlog heeft Jan van Egmond echter een 2de woning laten bouwen aan de Achterweg 11. Dit is vlakbij de boerderij zoals je op onderstaande plattegrond kunt zien. Deze nieuwe woning kwam in 1940 (vlak voor de slag) gereed.

De zoon van Jan (Henk van Egmond = de broer van mijn oma) was ondertussen ook werkzaam op de boerderij aan de Broekweg en had deze boerderij op 1 mei 1940 van zijn vader overgenomen. Moet je voorstellen, net de boerderij overgenomen om vervolgens 10 dagen later in een gigantische veldslag terecht te komen. Bizar. Henk ging wonen op de boerderij en zijn vader Jan verhuisde naar de Achterweg. Mijn oma verhuisde mee naar de Achterweg aangezien ze op dat moment nog thuis woonde. Op dat adres heeft mijn oma ook het pistool waar ik hier over schrijf verstopt. Tijdens de oorlog trouwde mijn oma en woonde ze nog tijdelijk met haar man in haar ouderlijk huis op de Achterweg,  alvorens later naar een eigen woning te verhuizen. Haar eerste 2 kinderen (Wim en Janny) zijn daar, op deze Achterweg, zelfs nog geboren. 

Recentelijk kwam ik achter een toch wel bijzonder feit. Tijdens de slag om Valkenburg Zh. vielen op 10 mei 1940 o.a. Duitse paratroepen (fallschirmjäger) het Vliegveld binnen. Vanaf het vliegveld vochten ze ook een weg naar het dorp. Wat blijkt nu, de woning van mijn vaders opa aan de Achterweg 11 werd al snel ingenomen door de Duitsers. Deze werd vervolgens ingericht als commandopost van Oberst Kurt Heyser, commandant van Infanterie Regiment 47. 

De boerderij van W. van Egmond aan de achterweg 11 werd ingericht als commandopost van Ob. Kurt Heyser, commandant van IR47.  (Bron; www.mei1940.nl)

Oberst Kurt Heyser
Oberst Kurt Heyser

In vier verklaringen (bron; www.mei1940.nl ) wordt verteld dat de Duitsers in het dorp zendontvangers hadden opgesteld. Mogelijk waren dat korte golf zendontvangers. Twee van deze 4 verklaringen hebben betrekking op de woningen van mijn oma's familie. 

Berend Borst verklaarde: 

er is in een schuurtje op de boerderij van Willem van Egmond aan de Achterweg 11 zendapparatuur opgesteld. 

Daarnaast verklaarde Henk van Egmond (de zoon van Willem): 

In mijn boerderij aan de Broekweg staat allemaal apparatuur met draden die naar buiten lopen.

Hieronder een foto van de woning aan de Achterweg 11 te Valkenburg Zh. anno 2020. Ik vermoed dat in het schuurtje achter de woning de zendapparatuur was opgesteld. Dit blijft echter een vermoeden. Mocht u meer informatie hebben op dit vlak dan zou ik het waarderen indien u deze met mij wilt delen. U kunt in dat geval gebruik maken van het Contact formulier. Hartelijk dank.  

Achterweg 11 te Valkenburg Zh
Achterweg 11 te Valkenburg Zh