Flak op vliegveld Valkenburg Zh

Een bijzondere foto gemaakte in 1940 van een flakstellung rondom vliegveld Valkenburg Zh. Ver op de achtergrond zijn de hangars van het vliegveld goed te herkennen. De (naar ik meen) Hotel Restaurant de Albertushof, op de kruising Wassenaarseweg en Ruigelaan is verderop links achter de hangars te herkennen. De Duitse vliegtuigwrakken na de landingen in mei 1940 zijn allemaal opgeruimd en men heeft een tijdelijke flak stellung rondom het vliegveld geplaatst. Een bijzondere foto pas recent ontdekt op een veilingsite en met succes weten aan te kopen.

Ik heb anno 2020 geprobeerd onderstaande vergelijkingsfoto te maken. Het voormalig vliegveld is echter nog niet vrij te betreden, dus een foto moeten maken vanachter het hekwerk. Daarnaast is men momenteel bezig om de grond bouw gereed te maken. Over een aantal jaren moeten hier circa 5.000 woningen verreizen. Toch wel met enig pijn in het hart realiseer ik mij dat de toekomstige generaties het straks alleen met de foto's moeten doen.  

Hieronder een foto genomen van een aantal Luftwaffe flak soldaten in de haven van Katwijk. Net aangekomen of klaar voor vertrek. Ze hebben er in ieder geval zin in. Deze foto komt uit dezelfde serie. Het is dus goed mogelijk dat deze mannen onderdeel uitmaakten van de flakstellung rondom vliegveld Valkenburg. 

Beide foto's heb ik anno 2020 via een veilingsite weten te bemachtigen.  

Google Translater for Website

Translate this page: