De laatste brief
Recentelijk stuitte ik op het verhaal en de afscheidsbrief van Hendrik Drogt. Zijn verhaal raakte mij diep. Met de goedkeuring van Robbert Morsink© plaats ik zijn verhaal en zijn afscheidsbrief op deze pagina. Ik hoop dat u zich als lezer laat bemoedigen met zijn verhaal waarin vooral de liefde voor de medemens en zijn grote vertrouwen in God de boventoon voert.
De marechaussee Hendrik Drogt (Harry) 1920 ‑ 1944 was afkomstig uit Dedemsvaart. Voor de oorlog kwam hij in dienst bij de Marechaussee. Na de inval in Nederland in 1940 werd Hendrik Drogt opgedragen om te assisteren bij het oppakken van Nederlandse joden, dit weigerde hij, waardoor hij moest onderduiken. Hij kwam bij het verzet in Meppel terecht. De verzetsgroep (de Meppeler "knokploeg" KP) was actief in de oorlog. Op 2 Augustus 1943, kreeg de Meppeler ploeg een zware slag. Bij een stoutmoedige poging om enkele officieren van de Grüne Polizei belangrijke schriftelijke aanwijzingen over de LO in Meppel, Hoogeveen en Zeist te ontfutselen, viel het een vuurgevecht op het station te Zwolle en kwamen de jongens van de Meppeler KP in handen van de Duitsers nadat ze waren verraden. Harry (Hendrik Drogt), Pijp (Gerard Jansen) en Gijs (Jan Toet ) werden gearresteerd en overgebracht naar de SD in Arnhem. Pijp was bovendien zwaar gewond. De beide anderen werden daarna naar Assen overgebracht. Hendrik Drogt en de andere opgepakte verzetsmannen werden vervolgens overgebracht naar het ''Oranjehotel" in Scheveningen. Hendrik kwam terecht in cel 581.
Een proces volgde waarbij de höhere SS‑und Polizeiführer "Nordwest" meedeelde, dat door het Polizeistandgericht in Den Haag op 13 april 1944 een achttal Nederlandse staatsburgers is veroordeeld. Eén van hen was de marechaussee‑beambte Hendrik Drogt uit Dedemsvaart. Ook voor hem werd de doodstraf geëist.
Hendrik Drogt werd gefusilleerd op 14 April 1944 op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Den Haag. Een dag voor zijn executie schreef Hendrik zijn laatste brief, een afscheidsbrief aan zijn ouders, broers en zus en ook zijn geliefde. In 2008 is Hendrik Drogt zijn naam opgenomen in de herdenkingsmuur in Jeruzalem, Israel voor het redden van meerdere joden tijdens de Tweedewereldoorlog.