Uitrusting


Duitse "Göffel" bestek 

Wehrmacht

Deze set is mooi maker (W.S.M.) en 1940 gedateerd. Gemaakt van aluminium. Gezien de slijtage daadwerkelijk gebruikt. De Duitse soldaat droeg deze bij zich in de broodzak (brotbeutel). 

Britse P37 veldfles

Een Britse veldfles naar het model van 1937. Gevonden in de regio van Arnhem tezamen met een (elders op deze webpagina getoonde) Duitse M40 Luftwaffe helm en Duitse eetketel. Direct na de geleverde slag tussen de Britten en de Duitsers opgeraapt door een lokale bewoner en al die tijd bewaard. Helaas hebben de motten flink gesmuld van deze fles. 

Wehrmacht verrekijker houder

Deze behälter für Doppelfernrohr is circa 30 jaar geleden (omstreeks 1980) gevonden in een woning in Nijmegen (lag daar al jaren op zolder). Wellicht daar (gelet op de hoge troepenconcentratie daar i.v.m. Market Garden in 1944) direct na de oorlog achtergebleven. Wie zal het zeggen..Deze bakelieten houder is bedoeld voor de standaard 6 x 30 verrekijker van het Duitse leger. De houder is in zeer goede staat en inclusief de originele draagriem. Ook is er een mooie Waffenambt stempel (WaA14) aanwezig. 

Armband verzetsheld 

Ordedienst Oranje

Een originele armband van de ordedienst Oranje als ook het persoonsbewijs van de drager. Ik mocht deze bijzondere stukken anno 2017 ontvangen van zijn zoon. Tijdens de oorlog moest de drager in kwestie zich melden om te gaan werken in Duitsland. Hier gaf hij gehoor aan echter waren de condities in Duitsland zo slecht (hij woog nog slechts 55 kg) dat hij besloot geheel op eigen houtje terug te keren naar Nederland. Teruggekeerd in Nederland dook hij onder en sloot zich aan bij het verzet in de regio Land van Heusden en Altena. De Duitsers hebben nog getracht zijn locatie te achterhalen door zijn moeder en zus een paar dagen gevangen te zetten alvorens ze (zonder succes) weer vrij te laten. Uiteindelijk heeft de gehele familie de oorlog overleefd.

MP38/40 magazijntassen

Wehrmacht Luftwaffe 

Een prachtige (non matching) set daadwerkelijk gedragen MP38/40 magazijntassen. Helemaal compleet en zonder gebreken (naast de gebruikelijke draagsporen). 1 tas is gemerkt met een WaA 145 code. Dit staat voor de makerscode JLN oftewel de Deutsche Lederwerkstätten te Pirmasens (RP). De tassen zijn van het 2de type en zijn gefabriceerd ergens tussen 1942 - 1945. 

Lichtgewicht Y-riem Duits 

Een vroege lichtgewicht  Y-riem gedragen door de Luftwaffe of Kustenartillery. De naam van de maker is nog beperkt zichtbaar. 

Stormlucifers

Originele stormlucifers in de bakelieten opbergkoker gebruikt door de Wehrmacht.

Duitse verrekijker 6x30

Deze kijker is naar mijn mening gebruikt in WW1 en doorgebruikt in WW2. De kijker is namelijk samen met een houder uit WW2 gevonden op een zolder in Nijmegen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Heel vaag is nog af te lezen het bouwjaar 1914. Mocht iemand de maker herkennen dan hoor ik dat natuurlijk graag zodat ik bovengenoemde informatie hiermee kan aanvullen. 

MG loophouder

Een Duitse loophouder (Laufschützer 43) voor de reserveloop van de MG34. Dit exemplaar is extra bijzonder omdat deze is gemodificeerd om ook de MG42 loop te kunnen bergen. Dit is goed zichtbaar aan de "uitgehamerde" en gelaste plaatjes aan één van de uiteinden van de houder om het dikkere uiteinde van de MG42 loop te kunnen plaatsen. Netjes in de originele verf inclusief originele draagriem, makerstempel BRC '43 en Waffenambt code 647. Deze houder is gemaakt door de fabriek Fr. Weber & Co. gevestigd te Berlijn anno 1943.

Koppelstuk D-ring

Koppelstuk (ook wel D-ring genoemd) voor bevestiging aan de koppelriem en het verbinden van de Duitse Y-riem.

Kurvenmesser

Een Duits exemplaar van een afstandsmeter in ongebruikte staat. Geen idee of deze daadwerkelijk origineel is (persoonlijk denk ik van niet) . Deze zat in de kaartentas van de officier. 

Duits zaklampje

Origineel door de Wehrmacht gedragen zaklampje van de maker Daimon.

MG tas 

Een 2de type model MG gunner tas gemaakt van erzats materiaal. In mooie gebruikte staat. Het binnenwerk is niet aangebracht zoals ook gebruikelijk was bij deze laat oorlogse variant. 

M30 gasmasker met M38 bus

Wehrmacht

Een Duits model 1938 bus zoals door mij medio het jaar 1999 gevonden in België. De bus en gasmasker (naar model 1930) dragen het unitnummer van de drager (162). De reserveglaasjes (2 setjes klarscheiben) zijn nog aanwezig als ook een poetsdoek met springveer. De bus staat op naam (al is die lastig te lezen). De originele draagriem is helaas niet compleet (het kleine riempje mist als ook een gesp). De riem is zodanig bevestigd dat de bus nog steeds gedragen kan worden. In onaangeroerde conditie gevonden en uiteraard zo gelaten. 

Gascape in tasje

Wehrmacht (heer)

Een door de Duitse soldaat op de borst gedragen tasje met daarin een beschermde cape (soort regenjas) die de drager moest beschermen bij een gasaanval. De draagriem van de gasmaskerbus voerde door de 2 lussen op de achterzijde van het tasje. Veelal bond de drager deze tas met 2 mantelriempjes om de gasmaskerbus. Dit bleek in de praktijk veel handiger te zijn. 

Duitse K98 tas

Een laat oorlogs 2de model K98 patroontas in licht gebruikte staat. Deze tas heeft een RBnr markering op de achterzijde van de tas. Gefabriceerd tussen medio 1943-1945.

Ontsmettingsmiddelen gifgas

Het linkerobject betreft een houder voor tabletten die eerst opgelost moesten worden in water voor de bescherming van de huid tegen een gifgas aanval (gedateerd 1939). Het rechter object was een oplossing die direct gebruikt kon worden en is gedateerd met het jaartal 1944 (dit flesje moest de tabletten vervangen). Duitse makelaardij.

Webbing Y riem Duits

Een super zeldzame set van een compleet groene (olive) webbing Y-riem. Licht gebruikt in superstaat en mooi maker gemarkeerd door het Lohmann Werke A-G uit Bielefeld, 1942 gedateerd. Zeer bijzonder item welke je vrijwel nooit tegenkomt. Ik heb deze set destijds gevonden in Duitsland.

G43 patroontas

Een magazijntasje voor het Duitse Gewehr 43. Netjes gemarkeerd met de makerscode ROS 1944. De makerscode ROS is niet geïdentificeerd echter denk ik dat het hier gaat om maker E.G. Leuner uit Bautzen in Duitsland. Deze maker hanteert ook de code BLA waarvan de tasjes dezelfde fabricage laten zien. ROS zou dan een latere makerscode van dezelfde firma kunnen zijn.

Eetketel Duits 

De camouflagesporen zijn op deze ketel nog goed zichtbaar. Gevonden in de achterhoek (achtergelaten in een tuin na hevige gevechten - market garden 1944). De eetketel is samen met de luftwaffe helm (zie elders op deze site) gevonden en uiteindelijk aan mij geschonken ter historische bewaring.

Koppelslot Wehrmacht 

Een stalen koppelslot gedragen door de landmacht en waarschijnlijk gemaakt door J.C. Maedicke in Berlijn in de periode 1940 tot 1943 (mede gelet op de kleur van het koppelslot - groen). Vanaf 1943 schakelde de Wehrmacht over naar een andere kleur (een meer blauwe kleur). 

Koppelslot Wermacht 

Een stalen Duitse riemgesp gedragen door de Wehrmacht Heeres (landmacht). De gesp is in 1941 gemaakt door Berg en Nolte in Ludenscheid te Duitsland. 

Koppelslot Wehrmacht 

Een stalen koppelslot gedragen door de Duitse Luftwaffe. Dit exemplaar is ongemerkt maar de maker is toch herkenbaar (F.W. Assmann uit Lüdenscheid). Dit exemplaar is gevonden in Estland. Hier hebben tijdens de oorlogsjaren heel wat Luftwaffe troepen gezeten. 

Koppelslot Wehrmacht

Een stalen koppelslot gedragen door de Duitse Luftwaffe. Dit exemplaar is gemaakt door Nolle & Hueck te Lüdenscheid in 1942. Dit exemplaar is gevonden in Estland. Hier hebben tijdens de oorlogsjaren heel wat Luftwaffe troepen gezeten. Dit exemplaar In gedragen staat en heeft prachtige patina. 

Pistooltas P38

Een pistooltas gemaakt voor de Walther P38. Er werden veel Duitse soldaten met dit pistool uitgerust. Het werd beschouwd als een van de beste pistolen in het kaliber 9 mm Parabellum. Deze tas is gemaakt in 1943 door Josef Moll Leder und Lederwarenfabrik in Goch rhld (makerscode CXB en Waffenambtcode 210).

Lepel Duits 

Gemaakt van aluminium en gestempeld met een adelaar op de achterzijde. Verder is de historie ervan mij niet bekend. Hoeveel monden zou deze lepel gevoed hebben?

Patroontassen NL voor 1940

6 losse patroontasjes voor het Nederlandse M95 Steyr Mannlicher geweer. Deze tasjes zijn allemaal gestempeld met het jaartal 1927 en de maker zijnde Gebr. van der Kloot-Muijburg uit Alphen a/d Rijn. De vader van de persoon waar ik deze van mocht ontvangen (de heer Zandbergen) heeft ze in de tijd van de mobilisatie nog gedragen.

Veldfles Duits 

Het lederwerk van deze veldfles is gemaakt door een Nederlandse firma J. v.d. Valk te Amsterdam. Gemaakt voor (en in opdracht van) het Duitse leger. 

Veldfles NL voor 1940

Een originele veldfles van het Nederlandse leger van voor 1940. Deze fles mocht ik samen met de 6 (hierboven genoemde) Nederlandse patroontassen ontvangen. Alles komt van 1 drager die bij naam bekend is. Bijzonder stukje lokale geschiedenis!

Pistoolholster Duits 

Een Duits pistoolholster. Waarschijnlijk voor het CZ 27 pistool met kaliber 7.65mm. Deze valt m.i. onder de noemer beutewaffen. De tas is ongemerkt maar heeft een typisch Duits machinaal gedraaide kop. 

Duitse officiersriem 

Een Duitse officier lederen riem voor op het uniform. Dit exemplaar is gemaakt door Paulmann en Crone, Mittelstrasse 6 in Lüdenscheid Duitsland.

M31 zeltbahn

De Duitse benaming Zeltbahn was een multifunctioneel stuk waterbestendig stof dat in de basisuitrusting van een Duitse soldaat zat en werd gebruikt als regenvest/poncho, camouflagedeken, tentzeil, windzeil, draagberrie. Dit is een laat oorlogs model met een (vanaf medio 1943 ingevoerde) RB.nr. als makerscode. Het nr. 337 geeft aan dat dit exemplaar is gemaakt in Thüringen.

Duits rugzakje

Een (kleine) rugzak voor het Duitse leger. Aan de achterzijde zitten twee haken ter bevestiging aan de Y-riem. 

Stofbril Duits 

Het is naar mijn idee niet duidelijk in hoeverre deze brillen daadwerkelijk periode 33-45 Duits zijn. Kan ook Engels zijn. Laat het mij aub weten indien u hier meer over kunt vertellen.

Duitse kaartentas officier 

Deze kaartentas is Luftwaffe (LBA) gestempeld. Heeft niet eerder in een verzameling gezeten. Prachtig exemplaar zonder scheuren of gaten. Je kan zien dat deze tas dienst heeft gedaan in de roerige jaren 40-45.

Duits K98 bajonet en fotoalbum

Bijgaand een origineel K98 bajonet. Deze komt rechtstreeks van een (bij naam bekende) veteraan af. Ook mochten wij het persoonlijke fotoalbum van de veteraan ontvangen. Met nogmaals hartelijke dank aan de dochter van deze (op 89-jarige leeftijd overleden) veteraan die zo vriendelijk was onze collectie hiermee te willen uitbreiden. Wat mij betreft één van de mooiste stukken in de collectie.

Duitse broodzak 

Een zwaar gebruikte Duitse broodzak gebruikt door de wehrmacht Heer troepen (inclusief draagriem). Een stempel met het jaartal (1940) is nog vaag te zien aan de binnenzijde van de flap.

Duitse broodzak 

Dit keer een Luftwaffe blauwe broodzaak. Inclusief veldreparatie op de achterzijde. 

Broodzak draagriem 


Een draagriem van een Duitse broodzak. Volgens mij is dit een exemplaar van de kriegsmarine.

Riem en koppelslot 

De riem is gemaakt door O Gütze en Sohn in Gersdorf Duitsland en is gestempeld met het jaartal 1940. Het heeres koppelslot is waarschijnlijk gemaakt door J.C. Maedicke in Berlijn in de periode 1940 tot 1943 (mede gelet op de kleur van het koppelslot - groen). 

Duitse Y-riem

Een Duitse Y-riem gedragen door de Wehrmacht of Waffen SS. Dit is een laat oorlogs model en is gemarkeerd met een RB-nummer. Een riem in gedragen maar nog uitstekende staat.

Duitse rugzak (Affe)

Een duitse rugzak (ook wel genoemd een Affe). Waterdicht door gebruik te maken van dierenhuid. Aan de rugzak kan het tentzeil en deken bevestigd worden. Vroegoorlogs en veelal later vervangen door het zogenoemde A-frame.

Duits K98 schoonmaaksetje

Een schoonmaakset voor het K98 grendelgeweer met inhoud. Op de deksel staat de code TLG '39 ingeslagen.

Duitse verrekijker 

Maker is Carl Zeiss Jena. Sterkte 6x30. Civiel model welke ook zijn gebruikt door het Duitse leger. Vooral de eerste jaren was er een tekort aan militaire uitvoeringen

Duitse K98 patroontassen

Beide tassen zijn (vroege aanmaak) gemarkeerd met de maker en locatie in Duitsland. Aardig om te vermelden is dat één tas uit de straten komt van Arnhem. Deze tas heeft nog de naam van de drager, Willi. Na de slag terecht gekomen bij een inwoner. Van diens zoon heb ik de tas destijds overgenomen. 

Duits gevechtsmes

Dit gevechtsmes (ook wel laars-mes genoemd) is door mij gevonden in het grensgebied tussen Duitsland en Friesland. Gezien de markering op het mes is deze waarschijnlijk uitgereikt aan de Luftwaffe. In gebruikte staat met veel patina. 

Duitse koppelstukken D-ring

Koppelstukken (ook wel D-ring genoemd) voor bevestiging aan de koppelriem en het verbinden van de Duitse Y-riem.

Wehrmacht verrekijker

CAG 6 x 30

Een Duitse laat oorlogse verrekijker gemaakt door CAG. Velen denken dat de gele kleur te maken heeft met het Afrikakorps. Dit is naar mijn mening niet juist. De kijkers zijn ook aan andere divisies geleverd en hebben het Afrikakorps nooit gezien. Dit exemplaar heeft het blauwe driehoekje oftewel is de kijker bestand tegen extreme temperaturen.  Prachtige patine en nog steeds (na al die jaren) een werkende optiek. 

US airborne chute

Een origineel stuk parachutestof van een US Paratrooper (82 of 101 Airborne division). Van de landingsterreinen bij Nijmegen afkomstig. Gevonden bij een boer te Nijmegen in 2009. De parachute was gedateerd 11-02-1944. Prachtig stuk geschiedenis met een duidelijke herkomst. Kan niet mooier.

Duitse aansteker 

Een aansteker gebruikt door de Wehrmacht in het originele doosje. De kop kan eraf gedraaid worden. Vervolgens werkt het net als een gewone zippo (benzine en vuursteentje).

M31 Zeltbahn

De Duitse benaming Zeltbahn was een multifunctioneel stuk waterbestendig stof dat in de basisuitrusting van een Duitse soldaat zat en werd gebruikt als regenvest/poncho, camouflagedeken, tentzeil, windzeil, draagberrie. Dit exemplaar heeft de makersstempel J.C. Runken uit Bremen en is gedateerd 1940.

Duitse Masten-Brille

Een bril voor gebruik onder het gasmasker uitgereikt aan de Duitse Wehrmacht. Inclusief het originele doosje.