Uitrusting

Dienstbrille

Wehrmacht 

Een Duitse dienstbril gedragen door alle onderdelen van de krijgsmacht. Bijzonder lettertype op het doosje. Kom je niet veel tegen. Ik heb deze recentelijk (2023) aangekocht ter aanvulling op mijn collectie. 

Schep met draaghoes

Wehrmacht 

Deze set betreft een 1ste hand zoldervondst uit het Sauerland. Een waar karakteritem. Het leuke van deze set is dat deze is gecombineerd met een Duits WW1 model 1898 schepje. Op het schepje zijn geen markeringen meer leesbaar. Op de ersatz draaghoes is nog vaag het jaartal 1944 als ook een waffenambt stempel te zien. Gelet op de wijze van constructie denk ik aan de maker de firma Lederwarenwerk Curt Vogel K.G. Cottbus (makerscode fuq). Je ziet de afdruk van het schepje duidelijk in de hoes afgedrukt staan. Een gedragen item met veel karakter. En echt have been there exemplaar. 

Motorrijders bril 

Wehrmacht 

Deze bril mocht ik recentelijk (2021) overnemen van een op leeftijd bevriende verzamelaar. Hij had het item al 40+ jaar (of zelfs nog langer) in zijn collectie zitten (weggestopt in een kartonnen doosje op een plank in de schuur). Ik vroeg hem of hij nog wist waar hij het destijds vandaan had, helaas wist hij zich dit niet meer te herinneren. Het betreft een zogenoemde kradmeldersbrille. Oftewel een bril die vooral door de Duitse motorrijders is gebruikt. Dit is goed te zien op verschillende originele foto(s) die er op het internet te vinden zijn. Dit exemplaar is in goede staat en volledig origineel. Makercode OW en gedateerd met het jaar 1943. De glazen zijn nog helder en in onbeschadigde staat. Ook is de elastieken band nog zeer elastisch. Weer een stukje tastbare historie naar een ondertussen lang vervlogen tijd. 

Kaartentas

Canadees

Een Canadese militaire kaartentas in goede en complete staat. De tas is maker gemarkeerd en gedateerd met het jaartal 1943. Op de foto is een originele kaart van de Britse War office toegevoegd. Deze kaart, gedateerd 1939, laat de situatie zien van de regio Den-Haag tot Katwijk en Noordwijk een zee als ook een stuk van het binnenland. Mooi om te zien hoe het land er toen uitzag en wat een contrast met nu anno 2021. 

Duits koppelriem met slot

Luftwaffe

De riem is nog in een prachtige staat. Op de riem zelf is een stempel te vinden met de afmeting (85). Daarnaast is nog heel licht het jaartal 42 afleesbaar met daarboven een aantal letters (als is de maker door mij niet meer te ontcijferen). Het slot betreft een ongemarkeerd exemplaar gemaakt door F.W. Assmann uit Lüdenscheid.  

Rolls Razor scheerset

Brits 

Een origineel Britse scheerset. Gevonden op voormalig vliegveld Valkenburg Zh door een plaatselijke boer die het gras op het vliegveld maaide. Heel lastig te dateren, echter omdat deze is gevonden op het vliegveld denk ik dat deze door een RAF soldaat is verloren in de na-oorlogse jaren. 

Webbing mantelriem

Wehrmacht

Een mint en uiteraard originele webbing mantelriem van het Duitse leger. Van origine gefabriceerd voor gebruik in warme droge gebieden maar tijdens de eindjaren van de oorlog ook daarbuiten volledig ingezet. 

Duitse tentharingtasje M15 met inhoud 

Een Duits tentharingen tasje model 1915 met inhoud. Eén riempje mist helaas, maar het item heeft niets van zijn karakter verloren. Stempel aan de binnenzijde van de flap is duidelijk zichtbaar. Gebruikt tijdens WW1 en veelal doorgebruikt in WW2. Men droeg deze tas bij vaak het A-frame tussen de opgerolde zeltbahn in. 

Duitse Broodzak 

Luftwaffe 2 Flak regiment 

Een broodzak inclusief draagriem gedragen door een lid van de luftwaffe 2de flak regiment. Mooi in de stempels en daadwerkelijk gedragen. 1 knoopje is vervangen met een niet reglementair exemplaar. 

Tropical A-frame complete set

Wehrmacht 

Een mid oorlogse Duitse webbing (tropical) A-frame in zeer goede staat en gemarkeerd met een makersstempel. De stempel is moeilijk te lezen maar het lijkt (na overleg met verschillende medeverzamelaars) op de makerstempel Wirtschaftsamt Litzmannstadt. De eetketel staat op naam (Thiel) en is met de tropical webbing riem bevestigd aan het A-frame. De webbing A-frame pouch is in zeer goede staat en gemarkeerd met heldere makersstempel Franz Brehme Walsrode 1941. Het leuke van dit tasje is dat er in de tas nog een originele zeltleine bleek te zitten. De splittertarn Zeltbahn is in een mooie lichte kleur hetgeen lastig is te vinden. De zelt heeft wat originele veldreparaties her en der en niet alle knopen zijn meer aanwezig, maar het geheel is zo bij elkaar gevonden en is wat mij betreft een echte one looker! 

Recentelijk (december 2020) kwam ik op de site van tarnmilitaria het broertje tegen van mijn A-frame. Zie hieronder een 4-tal foto(s) van dat betreffende exemplaar (geen onderdeel van mijn collectie). Heel duidelijk is te zien dat het dezelfde maker en wijze van constructie betreft. Bijzonder zeldzaam om een 2de identiek exemplaar tegen te komen. 


Duitse zeltbahn 

Wehrmacht 

Een nette mid tot laat oorlogse zeltbahn. Geen gaten en compleet met alle origineel aangebrachte knopen en zelfs nog 2 touwtjes. Makerscode is niet (meer) aanwezig. Een prachtige gedragen complete zelt met nog frisse kleuren. 

M31 Veldfles 

Wehrmacht 

Een Duitse standaard 0.8 liter veldfles uit 1942. De bakeliet drinkbeker is van latere aanmaak, namelijk 1944. De fles is in een gebruikte maar zeer nette conditie. Alles is intact zonder schade aan het vilt (vaak zitten hier gaten / beschadigingen aan). Het leuke van deze fles is het bruine lederwerk. Vaak is het leerwerk namelijk zwart van kleur.

Verrekijker 6x50 

Dit item kwam ik in juli van dit jaar (2020) tegen in een brocante gelegen aan de kust van Normandië (Luc sur Mer - Sword beach). Het betreft een civiele verrekijker van de maker Schutz Ruf & Co Kassel van het type Uranos 6x50 in uitstekende staat. De lenzen zijn nog kraakhelder. Serienummer 66727 welke staat voor bouwjaar 1933 of 1934. De Duitse maker van de kijker hanteerde de code "gkp" tijdens WW2. Het is bekend dat officieren af en toe dit soort civiele kijkers gebruikten (soms kom je foto's tegen waarop je dit kunt zien). Zou deze na de oorlog zijn achtergebleven en wellicht zelfs zijn gebruikt door de küsten-artillerie? Wie zal het zeggen, bij mij spreekt het in ieder geval flink tot de verbeelding. 

M31 Veldfles 

Wehrmacht 

Een mid-oorlogse 1 liter veldfles uit 1942. Veelal gebruikt door het Afrikakorps, medische en bergtroepen. Maar uiteraard uiteindelijk (in de laatste fase van de oorlog) door alle branches gebruikt. Volledig nummergelijk en met minimale gebruikerssporen. Maker is L&SL. Ik kocht deze medio 2019 op een veiling. 

Kaartenhouder

Wehrmacht

Een kaartenhouder voor in de Duitse M31 kaartentas. Netjes maker en jaartal (1936) gestempeld. Het leuke van deze houder is dat het regiment van de officier die 'm in gebruik had erop is gezet. Moeilijk leesbaar, het er lijkt Infanterie Regiment 10 (I.R. 10) te staan. 

Coconut veldfles

Wehrmacht 

Een nette veldfles ook wel de "coconut" veldfles genoemd. Gemaakt voor gebruik in tropische condities maar uiteindelijk op alle strijdtonelen door de Wehrmacht in gebruik genomen. De fles is van aluminium met daaromheen als het ware een geperst houten jasje wat zeer goede isolatie betekende.  Deze is gestempeld HRE42 wat indiceert als maker Heinrich Ritter, Esslingen en fabricagejaar 1942. De drinkbeker is van bakeliet gemaakt en ook netjes gestempeld zoals het hoort. 

Marschkompass

Wehrmacht 

Een standaard marschkompass van het Duitse leger. Gemaakt van bakeliet en in een uitstekende werkzame conditie. Handig voor als de batterij van je telefoon leeg is ;-). 

M31 broodzak 

Wehrmacht Heeres 

Een vroege broodzak netjes maker gemarkeerd en 1937 gedateerd. In gebruikte maar onbeschadigde staat. Leuke van deze vroege exemplaren is o.a. dat de leren riempjes groen werden geverfd. Daarnaast gebruikte men bij deze vroege exemplaren nog aluminium hardware in plaats van staal welke je op de latere varianten kunt terugvinden. 

Gasmaskerbus met inhoud

Wehrmacht Heeres

Een vroeg (kort) model gasmaskerbus met volledige inhoud en originele riemen. Maker van de bus is KUKA met fabricagejaar 1937. Deze bus is waarschijnlijk door een hospik gebruikt gelet op de markeringen op de bus zelf. 

M31 veldfles 

Wehrmacht

Een vroege veldfles in meer dan uitstekende (bijna mint) staat. Geheel nummer gelijk! Maker is ESB bouwjaar 1938. De fles is op het vilt aan de achterzijde gestempeld DRK (Duitse Rode Kruis?). 

Duitse "Göffel" bestek 

Wehrmacht

Deze set is mooi maker (W.S.M.) en 1940 gedateerd. Gemaakt van aluminium. Gezien de slijtage daadwerkelijk gebruikt. De Duitse soldaat droeg deze bij zich in de broodzak (brotbeutel). 

P37 veldfles

Brits

Een Britse veldfles naar het model van 1937. Gevonden in de regio van Arnhem tezamen met een (elders op deze webpagina getoonde) Duitse M40 Luftwaffe helm en Duitse eetketel. Direct na de geleverde slag tussen de Britten en de Duitsers opgeraapt door een lokale bewoner en al die tijd bewaard. Helaas hebben de motten flink gesmuld van deze fles. 

Verrekijker houder

Wehrmacht

Deze behälter für Doppelfernrohr (verrekijker) is circa 30 jaar geleden (omstreeks 1980) gevonden in een woning in Nijmegen (lag daar al jaren op zolder). Wellicht daar (gelet op de hoge troepenconcentratie daar i.v.m. Market Garden in 1944) direct na de oorlog achtergebleven. Wie zal het zeggen..Deze bakelieten houder is bedoeld voor de standaard 6 x 30 verrekijker van het Duitse leger. De houder is in zeer goede staat en inclusief de originele draagriem. Ook is er een mooie Waffenambt stempel (WaA14) aanwezig. 

MP38/40 magazijntassen

Wehrmacht Luftwaffe 

Een prachtige (non matching, al zou je dat niet zeggen) set daadwerkelijk gedragen MP38/40 magazijntassen. Helemaal compleet en zonder gebreken (naast de gebruikelijke draagsporen). 1 tas is gemerkt met een WaA 145 code. Dit staat voor de makerscode JLN oftewel de Deutsche Lederwerkstätten te Pirmasens (RP). De tassen zijn van het 2de type en zijn gefabriceerd ergens tussen 1942 - 1945. 

Stormlucifers

Wehrmacht

Originele stormlucifers in de bakelieten opbergkoker gebruikt door de Wehrmacht.

Verrekijker 6x30

Wehrmacht 

Deze kijker is naar mijn mening gebruikt in WW1 en doorgebruikt in WW2. De kijker is namelijk samen met een houder uit WW2 gevonden op een zolder in Nijmegen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Heel vaag is nog af te lezen het bouwjaar 1914. Mocht iemand de maker herkennen dan hoor ik dat natuurlijk graag zodat ik bovengenoemde informatie hiermee kan aanvullen. 

Koppelstuk D-ring

Wehrmacht

Koppelstuk (ook wel D-ring genoemd) voor bevestiging aan de koppelriem en het verbinden van de Duitse Y-riem.

Kurvenmesser

Wehrmacht

Een Duits exemplaar van een afstandsmeter in ongebruikte staat. Geen idee of deze daadwerkelijk origineel is (persoonlijk denk ik van niet) . Deze zat in de kaartentas van de officier. Mocht je als lezer weten of deze origineel WW2 is dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt. 

Zaklampje

Wehrmacht

Origineel door de Wehrmacht gedragen zaklampje van de maker Daimon.

M30 gasmasker met M38 bus

Wehrmacht

Een Duits model 1938 bus zoals door mij medio het jaar 1999 gevonden in België. De bus en gasmasker (naar model 1930) dragen het unitnummer van de drager (162). De reserveglaasjes (2 setjes klarscheiben) zijn nog aanwezig als ook een poetsdoek met springveer. De bus staat op naam (al is die lastig te lezen). In onaangeroerde conditie gevonden en uiteraard zo gelaten. 

Gascape in tasje

Wehrmacht Heeres

Een door de Duitse soldaat op de borst gedragen tasje met daarin een beschermde cape (soort regenjas) die de drager moest beschermen bij een gasaanval. De draagriem van de gasmaskerbus voerde door de 2 lussen op de achterzijde van het tasje. Veelal bond de drager deze tas met 2 mantelriempjes om de gasmaskerbus. Dit bleek in de praktijk veel handiger te zijn. 

K98 tas

Wehrmacht

Een mint laat oorlogs 2de model K98 patroontas in licht gebruikte staat. Deze tas heeft een RBnr markering op de achterzijde van de tas. Gefabriceerd tussen medio 1943-1945.

Ontsmettingsmiddelen gifgas

Wehrmacht

Het linkerobject betreft een houder voor tabletten die eerst opgelost moesten worden in water voor de bescherming van de huid tegen een gifgas aanval (gedateerd 1939). Het rechter object was een oplossing die direct gebruikt kon worden en is gedateerd met het jaartal 1944 (dit flesje moest de tabletten vervangen). Duitse makelaardij.

Webbing Y riem

Wehrmacht Heeres

Een super zeldzame set van een compleet groene (olive) webbing Y-riem. Licht gebruikt in superstaat en mooi maker gemarkeerd door het Lohmann Werke A-G uit Bielefeld, 1942 gedateerd. Zeer bijzonder item welke je vrijwel nooit tegenkomt. Ik heb deze set destijds gevonden in Duitsland.

G43 patroontas

Wehrmacht

Een magazijntasje voor het Duitse Gewehr 43. Netjes gemarkeerd met de makerscode ROS 1944. De makerscode ROS is niet geïdentificeerd echter denk ik dat het hier gaat om maker E.G. Leuner uit Bautzen in Duitsland. Deze maker hanteert ook de code BLA waarvan de tasjes dezelfde fabricage laten zien. ROS zou dan een latere makerscode van dezelfde firma kunnen zijn.

Eetketel

Wehrmacht 

De camouflagesporen zijn op deze ketel nog goed zichtbaar. Gevonden in de achterhoek (Market garden 1944). De eetketel is samen met de Luftwaffe M40 helm (zie elders op deze site) in de tuin rondom een woning gevonden. In de tuin lag overigens nog veel meer materiaal (achtergelaten na hevige gevechten). Een jonge bewoner van de woning bewaarde de spullen (destijds o.a. een MP40, 2 helmen en deze eetketel). Vele jaren later, toen de jongen van toen reeds op hoge leeftijd was, mocht ik één van de helmen en deze eetketel als schenking ontvangen. Bijzonder item met een bijzonder verhaal. 

Koppelslot

Wehrmacht Heeres 

Een stalen koppelslot gedragen door de landmacht en waarschijnlijk gemaakt door J.C. Maedicke in Berlijn in de periode 1940 tot 1943 (mede gelet op de kleur van het koppelslot - groen). Vanaf 1943 schakelde de Wehrmacht over naar een andere kleur (een meer blauwe kleur). 

Koppelslot 

Wehrmacht Heeres

Een stalen Duitse riemgesp gedragen door de Wehrmacht Heeres (landmacht). De gesp is in 1941 gemaakt door Berg en Nolte in Ludenscheid te Duitsland. 

Koppelslot

Wehrmacht Luftwaffe 

Een stalen koppelslot gedragen door de Duitse Luftwaffe. Dit exemplaar is ongemerkt maar de maker is toch herkenbaar (F.W. Assmann uit Lüdenscheid). Dit exemplaar is gevonden in Estland. Hier hebben tijdens de oorlogsjaren heel wat Luftwaffe troepen gezeten. 

Koppelslot 

Wehrmacht Heeres

Een stalen koppelslot gedragen door de Duitse Luftwaffe. Dit exemplaar is gemaakt door Nolle & Hueck te Lüdenscheid in 1942. Dit exemplaar is gevonden in Estland. Hier hebben tijdens de oorlogsjaren heel wat Luftwaffe troepen gezeten. Dit exemplaar In gedragen staat en heeft prachtige patina. 

Pistooltas P38

Wehrmacht 

Een pistooltas gemaakt voor de Walther P38. Er werden veel Duitse soldaten met dit pistool uitgerust. Het werd beschouwd als een van de beste pistolen in het kaliber 9 mm Parabellum. Deze tas is gemaakt in 1943 door Josef Moll Leder und Lederwarenfabrik in Goch rhld (makerscode CXB en Waffenambtcode 210).

Lepel

Wehrmacht Heeres

Gemaakt van aluminium en gestempeld met een adelaar op de achterzijde. Verder is de historie ervan mij niet bekend. Hoeveel monden zou deze lepel gevoed hebben?

M31 Veldfles

Wehrmacht 

Het lederwerk en vilt van deze veldfles is gemaakt door een Nederlandse firma J. v.d. Valk te Amsterdam. De drukknopen zijn gemerkt met de naam De Woerd en op het leerwerk is nog vaag de naam J v.d. Valk, A'dam af te lezen. Gemaakt voor (en in opdracht van) het Duitse leger. Niet de mooiste, maar wel origineel en goed gebruikt. 

M31 zeltbahn

Wehrmacht

De Duitse benaming Zeltbahn was een multifunctioneel stuk waterbestendig stof dat in de basisuitrusting van een Duitse soldaat zat en werd gebruikt als regenvest/poncho, camouflagedeken, tentzeil, windzeil, draagberrie. Dit is een laat oorlogs model met een (vanaf medio 1943 ingevoerde) RB.nr. als makerscode. Het nr. 337 geeft aan dat dit exemplaar is gemaakt in Thüringen.

Rugzakje

Wehrmacht Heeres

Een (kleine) laat oorlogse rugzak (sturmgepack) voor het Duitse leger. Aan de achterzijde zitten twee haken ter bevestiging aan de Y-riem. 

Stofbril 

Wehrmacht

Het is naar mijn idee niet duidelijk in hoeverre deze brillen daadwerkelijk periode 33-45 Duits zijn. Kan ook Engels zijn. Laat het mij aub weten indien u hier meer over kunt vertellen.

Kaartentas officier 

Wehrmacht luftwaffe

Een vroege kaartentas gebruikt door de luftwaffe. Het leer is nog zeer soepel en de tas kent (los van de normale gebruikerssporen) geen beschadigingen. Op de binnenzijde van de flap is een LBA stempel te vinden. Ook is er een makerstempel aanwezig met het jaartal 1939. Ik heb de tas destijds gekocht inclusief de inhoud (op de getoonde kaart en kaartenhouder na welke ik later heb bijgevoegd). De tas heeft niet eerder in een verzameling gezeten en komt van een familie af. 

M31 broodzak 

Wehrmacht heeres

Een zwaar gebruikte inclusief veldreparaties Duitse broodzak gebruikt door de wehrmacht Heer troepen.  Een stempel met het jaartal (1940) is nog vaag te zien aan de binnenzijde van de flap. Aardig om te zien dat de aluminium ringen (die bij hele vroege exemplaren aanwezig zijn) ondertussen zijn vervangen door staal. 

M31 broodzak 

Wehrmacht luftwaffe

Een Luftwaffe broodzak. Een vroege aanmaak met de lederen lussen en aluminium ringen. Inclusief originele veldreparatie op de achterzijde. 

M31 Broodzak draagriem 

Wehrmacht Kriegsmarine

De draagriem van een Duitse model 1931 broodzak. In dit geval van de Kriegsmarine.

Gevechtsriem

Wehrmacht heeres

De riem is gemaakt door O Gütze en Sohn in Gersdorf Duitsland en is gestempeld met het jaartal 1940. 

Y-riem

Wehrmacht heeres

Een Duitse Y-riem. Het leer is nog heel soepel en de riem is zonder beschadigingen. Dit is een mid- tot laat oorlogs model en is netjes gemarkeerd met een RB-nummer. 

Rugzak (Affe)

Wehrmacht

Een duitse rugzak (ook wel genoemd een Affe). Waterdicht door gebruik te maken van dierenhuid. Aan de rugzak kan het splittertarn tentzeil en deken bevestigd worden. Veelal later vervangen door het zogenoemde A-frame al werden deze affes de gehele oorlogse periode geproduceerd. Zo heeft dit exemplaar een RBnr. 

K98 schoonmaaksetje

Wehrmacht

Een schoonmaakset voor het K98 grendelgeweer met inhoud. Op de deksel staat de code TLG '39 ingeslagen.

Verrekijker 6 x 30

Wehrmacht

Maker is Carl Zeiss Jena. Sterkte 6x30. Civiel model welke ook zijn gebruikt door het Duitse leger. Vooral de eerste jaren was er een tekort aan militaire uitvoeringen.

K98 patroontassen

Wehrmacht

Beide tassen zijn vroege aanmaak (1936 en 1938) en gemarkeerd met de maker en locatie in Duitsland. Aardig om te vermelden is dat één tas uit de straten komt van Arnhem. Deze tas heeft nog de naam van de drager, Willi. Na de slag terecht gekomen bij een inwoner van Arnhem. Van diens zoon heb ik de tas destijds mogen overnemen. 

Gevechtsmes

Wehrmacht Luftwaffe

Dit gevechtsmes (ook wel laars-mes genoemd) is door mij gevonden in het grensgebied tussen Duitsland en Friesland. Gezien de markering op het mes is deze waarschijnlijk uitgereikt aan de Luftwaffe. In gebruikte staat met veel patina. 

Koppelstukken D-ring

Wehrmacht

Koppelstukken (ook wel D-ring genoemd) voor bevestiging aan de koppelriem en het verbinden van de Duitse Y-riem. Deze exemplaren zijn 1942 gedateerd. 

Verrekijker 6 x 30

Wehrmacht 

Een Duitse laat oorlogse verrekijker gemaakt door CAG. Velen denken dat de gele kleur te maken heeft met het Afrikakorps. Dit is naar mijn mening niet juist. De kijkers zijn ook aan andere divisies geleverd en hebben het Afrikakorps nooit gezien. Dit exemplaar heeft het blauwe driehoekje oftewel is de kijker bestand tegen extreme temperaturen.  Prachtige patine en nog steeds (na al die jaren) een werkende optiek. 

Airborne chute

US para

Een origineel stuk parachutestof van een US Paratrooper (82 of 101 Airborne division). Van de landingsterreinen bij Nijmegen afkomstig. Gevonden bij een boer te Nijmegen in 2009. De parachute was gedateerd 11-02-1944. Prachtig stuk geschiedenis met een duidelijke herkomst. Kan niet mooier.

Aansteker 

Wehrmacht

Een aansteker gebruikt door de Wehrmacht in het originele doosje. De kop kan eraf gedraaid worden. Vervolgens werkt het net als een gewone zippo (benzine en vuursteentje).

M31 Zeltbahn

Wehrmacht

De Duitse benaming Zeltbahn was een multifunctioneel stuk waterbestendig stof dat in de basisuitrusting van een Duitse soldaat zat en werd gebruikt als regenvest/poncho, camouflagedeken, tentzeil, windzeil, draagberrie. Dit exemplaar heeft de makersstempel J.C. Runken uit Bremen en is gedateerd 1940. De stof en kleuren zijn in mint staat, al zijn de knopen helaas niet meer aanwezig. 

Masken-Brille

Wehrmacht

Een bril voor gebruik onder het gasmasker uitgereikt aan de Duitse Wehrmacht. Inclusief het originele doosje.

Google Translater for Website

Translate this page: