Uitrusting

Duits koppelriem met slot

Luftwaffe

De riem is nog in een prachtige staat. Op de riem zelf is een stempel te vinden met de afmeting (85). Daarnaast is nog heel licht het jaartal 42 afleesbaar met daarboven een aantal letters (als is de maker door mij niet meer te ontcijferen). Het slot betreft een ongemarkeerd exemplaar gemaakt door F.W. Assmann uit Lüdenscheid.  

Duitse Broodzak 

Luftwaffe 2 Flak regiment 

Een broodzak inclusief draagriem gedragen door een lid van de luftwaffe 2de flak regiment. Mooi in de stempels en daadwerkelijk gedragen. 1 knoopje is vervangen met een niet reglementair exemplaar. 

Tropical A-frame complete set

Wehrmacht 

Duits webbing (tropical) A-frame in zeer goede (daadwerkelijk gedragen) staat en gemarkeerd met een makersstempel (wellicht maker Franz Brehme(?) al is de stempel slecht leesbaar). De eetketel staat op naam (Thiel) en met webbing riem ter bevestiging aan het A-frame. De webbing A-frame pouch is in zeer goede staat en gemarkeerd met heldere makersstempel Franz Brehme Walsrode 1941. Het leuke van dit tasje is dat er in de tas nog een originele zeltleine bleek te zitten. De splittertarn Zeltbahn is in een mooie lichte kleur hetgeen lastig is te vinden. De zelt heeft wat reparaties her en der en niet alle knopen zijn meer aanwezig, maar het geheel is zo bij elkaar gevonden en is wat mij betreft een echte one looker! 

Duitse zeltbahn 

Wehrmacht 

Een nette mid tot laat oorlogse zeltbahn. Geen gaten en compleet met alle origineel aangebrachte knopen en zelfs nog 2 touwtjes. Makerscode is niet (meer) aanwezig. Een prachtige gedragen complete zelt met nog frisse kleuren. 

M31 Veldfles 

Wehrmacht 

Een Duitse standaard 0.8 liter veldfles uit 1942. De bakeliet drinkbeker is van latere aanmaak, namelijk 1944. De fles is in een gebruikte maar zeer nette conditie. Alles is intact zonder schade aan het vilt (vaak zitten hier gaten / beschadigingen aan). Het leuke van deze fles is het bruine lederwerk. Vaak is het leerwerk namelijk zwart van kleur.

Verrekijker 6x50 

Dit item kwam ik in juli van dit jaar (2020) tegen in een brocante gelegen aan de kust van Normandië (Luc sur Mer - Sword beach). Het betreft een civiele verrekijker van de maker Schutz Ruf & Co Kassel van het type Uranos 6x50 in uitstekende staat. De lenzen zijn nog kraakhelder. Serienummer 66727 welke staat voor bouwjaar 1933 of 1934. De Duitse maker van de kijker hanteerde de code "gkp" tijdens WW2. Het is bekend dat officieren af en toe dit soort civiele kijkers gebruikten (soms kom je foto's tegen waarop je dit kunt zien). Zou deze na de oorlog zijn achtergebleven en wellicht zelfs zijn gebruikt door de küsten-artillerie? Zie zal het zeggen, bij mij spreekt het in ieder geval flink tot de verbeelding. 

M31 Veldfles 

Wehrmacht 

Een mid-oorlogse 1 liter veldfles uit 1942. Veelal gebruikt door het Afrikakorps, medische en bergtroepen. Maar uiteraard uiteindelijk (in de laatste fase van de oorlog) door alle branches gebruikt. Volledig nummergelijk en met minimale gebruikerssporen. Maker is L&SL. Ik kocht deze recentelijk (2019) op een veiling. 

Civiel gasmasker 

Nederland

Voor de gemeentelijke luchtbeschermingsdiensten zijn vanaf 1937 ongeveer 50.000 gasmaskers (volksmaskers genoemd) aangekocht van Nederlands (Vredestein, Hevea, Veritex), Belgisch (SBA), Duits (Draeger) en Tsjechisch (Fatra, Kudrnac) fabrikaat. Bij al deze maskers is de filterbus rechtstreeks aan het gelaatstuk bevestigd (geschroefd). Bij de maskers hoort een stoffen draagtas of metalen draagblik, beide types met schouderriem.

De Nederlandse schroefdikte is identiek aan de Duitse waardoor de filterbussen onderling uitwisselbaar zijn en passen op de verschillende modellen.

Zie voor meer informatie (en dank aan) deze handige site Dutch Helmets welke de nodige informatie heeft verschaft. 

Kaartenhouder

Wehrmacht

Een kaartenhouder voor in de Duitse M31 kaartentas. Netjes maker en jaartal (1936) gestempeld. Het leuke van deze houder is dat het regiment van de officier die 'm in gebruik had erop is gezet. Moeilijk leesbaar, maar een 100% origineel stukje geschiedenis. 

Coconut veldfles

Wehrmacht 

Een nette veldfles ook wel de "coconut" veldfles genoemd. Gemaakt voor gebruik in tropische condities maar uiteindelijk op alle strijdtonelen door de Wehrmacht in gebruik genomen. De fles is van aluminium met daaromheen als het ware een geperst houten jasje wat zeer goede isolatie betekende.  Deze is gestempeld HRE42 wat indiceert als maker Heinrich Ritter, Esslingen en fabricagejaar 1942. De drinkbeker is van bakeliet gemaakt en ook netjes gestempeld zoals het hoort. 

Marschkompass

Wehrmacht 

Een standaard marschkompass van het Duitse leger. Gemaakt van bakeliet en in een uitstekende werkzame conditie. Handig voor als de batterij van je telefoon leeg is ;-). 

M31 broodzak 

Wehrmacht Heeres 

Een vroege broodzak netjes maker gemarkeerd en 1937 gedateerd. In gebruikte maar onbeschadigde staat. Leuke van deze vroege exemplaren is o.a. dat de leren riempjes groen werden geverfd. Daarnaast gebruikte men bij deze vroege exemplaren nog aluminium hardware in plaats van staal welke je op de latere varianten kunt terugvinden. 

Gasmaskerbus met inhoud

Wehrmacht Heeres

Een vroeg (kort) model gasmaskerbus met volledige inhoud en originele riemen. Maker van de bus is KUKA met fabricagejaar 1937. Deze bus is waarschijnlijk door een hospik gebruikt gelet op de markeringen op de bus zelf. 

M31 veldfles 

Wehrmacht

Een vroege veldfles in meer dan uitstekende staat. Geheel nummer gelijk! Maker is ESB bouwjaar 1938. De fles is op het vilt aan de achterzijde gestempeld DRK (Duitse Rode Kruis?). 

Duitse "Göffel" bestek 

Wehrmacht

Deze set is mooi maker (W.S.M.) en 1940 gedateerd. Gemaakt van aluminium. Gezien de slijtage daadwerkelijk gebruikt. De Duitse soldaat droeg deze bij zich in de broodzak (brotbeutel). 

P37 veldfles

Brits

Een Britse veldfles naar het model van 1937. Gevonden in de regio van Arnhem tezamen met een (elders op deze webpagina getoonde) Duitse M40 Luftwaffe helm en Duitse eetketel. Direct na de geleverde slag tussen de Britten en de Duitsers opgeraapt door een lokale bewoner en al die tijd bewaard. Helaas hebben de motten flink gesmuld van deze fles. 

Verrekijker houder

Wehrmacht

Deze behälter für Doppelfernrohr (verrekijker) is circa 30 jaar geleden (omstreeks 1980) gevonden in een woning in Nijmegen (lag daar al jaren op zolder). Wellicht daar (gelet op de hoge troepenconcentratie daar i.v.m. Market Garden in 1944) direct na de oorlog achtergebleven. Wie zal het zeggen..Deze bakelieten houder is bedoeld voor de standaard 6 x 30 verrekijker van het Duitse leger. De houder is in zeer goede staat en inclusief de originele draagriem. Ook is er een mooie Waffenambt stempel (WaA14) aanwezig. 

Armband verzetsheld 

Ordedienst Oranje

Een originele armband van de ordedienst Oranje als ook het persoonsbewijs van de drager. Ik mocht deze bijzondere stukken anno 2017 ontvangen van zijn zoon. Tijdens de oorlog moest de drager in kwestie zich melden om te gaan werken in Duitsland. Hier gaf hij gehoor aan echter waren de condities in Duitsland zo slecht (hij woog nog slechts 55 kg) dat hij besloot geheel op eigen houtje terug te keren naar Nederland. Teruggekeerd in Nederland dook hij onder en sloot zich aan bij het verzet in de regio Land van Heusden en Altena. De Duitsers hebben nog getracht zijn locatie te achterhalen door zijn moeder en zus een paar dagen gevangen te zetten alvorens ze (zonder succes) weer vrij te laten. Uiteindelijk heeft de gehele familie de oorlog overleefd.

MP38/40 magazijntassen

Wehrmacht Luftwaffe 

Een prachtige (non matching, al zou je dat niet zeggen) set daadwerkelijk gedragen MP38/40 magazijntassen. Helemaal compleet en zonder gebreken (naast de gebruikelijke draagsporen). 1 tas is gemerkt met een WaA 145 code. Dit staat voor de makerscode JLN oftewel de Deutsche Lederwerkstätten te Pirmasens (RP). De tassen zijn van het 2de type en zijn gefabriceerd ergens tussen 1942 - 1945. 

Stormlucifers

Wehrmacht

Originele stormlucifers in de bakelieten opbergkoker gebruikt door de Wehrmacht.

Verrekijker 6x30

Wehrmacht 

Deze kijker is naar mijn mening gebruikt in WW1 en doorgebruikt in WW2. De kijker is namelijk samen met een houder uit WW2 gevonden op een zolder in Nijmegen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Heel vaag is nog af te lezen het bouwjaar 1914. Mocht iemand de maker herkennen dan hoor ik dat natuurlijk graag zodat ik bovengenoemde informatie hiermee kan aanvullen. 

Koppelstuk D-ring

Wehrmacht

Koppelstuk (ook wel D-ring genoemd) voor bevestiging aan de koppelriem en het verbinden van de Duitse Y-riem.

Kurvenmesser

Wehrmacht

Een Duits exemplaar van een afstandsmeter in ongebruikte staat. Geen idee of deze daadwerkelijk origineel is (persoonlijk denk ik van niet) . Deze zat in de kaartentas van de officier. Mocht je als lezer weten of deze origineel WW2 is dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt. 

Zaklampje

Wehrmacht

Origineel door de Wehrmacht gedragen zaklampje van de maker Daimon.

MG tas

Wehrmacht 

Een 2de type model MG gunner tas gemaakt van erzats materiaal. In mooie gebruikte staat. Het binnenwerk is niet aangebracht zoals ook gebruikelijk was bij deze laat oorlogse variant. 

M30 gasmasker met M38 bus

Wehrmacht

Een Duits model 1938 bus zoals door mij medio het jaar 1999 gevonden in België. De bus en gasmasker (naar model 1930) dragen het unitnummer van de drager (162). De reserveglaasjes (2 setjes klarscheiben) zijn nog aanwezig als ook een poetsdoek met springveer. De bus staat op naam (al is die lastig te lezen). In onaangeroerde conditie gevonden en uiteraard zo gelaten. 

Gascape in tasje

Wehrmacht Heeres

Een door de Duitse soldaat op de borst gedragen tasje met daarin een beschermde cape (soort regenjas) die de drager moest beschermen bij een gasaanval. De draagriem van de gasmaskerbus voerde door de 2 lussen op de achterzijde van het tasje. Veelal bond de drager deze tas met 2 mantelriempjes om de gasmaskerbus. Dit bleek in de praktijk veel handiger te zijn. 

K98 tas

Wehrmacht

Een mint laat oorlogs 2de model K98 patroontas in licht gebruikte staat. Deze tas heeft een RBnr markering op de achterzijde van de tas. Gefabriceerd tussen medio 1943-1945.

Ontsmettingsmiddelen gifgas

Wehrmacht

Het linkerobject betreft een houder voor tabletten die eerst opgelost moesten worden in water voor de bescherming van de huid tegen een gifgas aanval (gedateerd 1939). Het rechter object was een oplossing die direct gebruikt kon worden en is gedateerd met het jaartal 1944 (dit flesje moest de tabletten vervangen). Duitse makelaardij.

Webbing Y riem

Wehrmacht Heeres

Een super zeldzame set van een compleet groene (olive) webbing Y-riem. Licht gebruikt in superstaat en mooi maker gemarkeerd door het Lohmann Werke A-G uit Bielefeld, 1942 gedateerd. Zeer bijzonder item welke je vrijwel nooit tegenkomt. Ik heb deze set destijds gevonden in Duitsland.

G43 patroontas

Wehrmacht

Een magazijntasje voor het Duitse Gewehr 43. Netjes gemarkeerd met de makerscode ROS 1944. De makerscode ROS is niet geïdentificeerd echter denk ik dat het hier gaat om maker E.G. Leuner uit Bautzen in Duitsland. Deze maker hanteert ook de code BLA waarvan de tasjes dezelfde fabricage laten zien. ROS zou dan een latere makerscode van dezelfde firma kunnen zijn.

Eetketel

Wehrmacht 

De camouflagesporen zijn op deze ketel nog goed zichtbaar. Gevonden in de achterhoek (achtergelaten in een tuin na hevige gevechten - market garden 1944). De eetketel is samen met de luftwaffe helm (zie elders op deze site) gevonden en uiteindelijk aan mij geschonken. 

Koppelslot

Wehrmacht Heeres 

Een stalen koppelslot gedragen door de landmacht en waarschijnlijk gemaakt door J.C. Maedicke in Berlijn in de periode 1940 tot 1943 (mede gelet op de kleur van het koppelslot - groen). Vanaf 1943 schakelde de Wehrmacht over naar een andere kleur (een meer blauwe kleur). 

Koppelslot 

Wehrmacht Heeres

Een stalen Duitse riemgesp gedragen door de Wehrmacht Heeres (landmacht). De gesp is in 1941 gemaakt door Berg en Nolte in Ludenscheid te Duitsland. 

Koppelslot

Wehrmacht Luftwaffe 

Een stalen koppelslot gedragen door de Duitse Luftwaffe. Dit exemplaar is ongemerkt maar de maker is toch herkenbaar (F.W. Assmann uit Lüdenscheid). Dit exemplaar is gevonden in Estland. Hier hebben tijdens de oorlogsjaren heel wat Luftwaffe troepen gezeten. 

Koppelslot 

Wehrmacht Heeres

Een stalen koppelslot gedragen door de Duitse Luftwaffe. Dit exemplaar is gemaakt door Nolle & Hueck te Lüdenscheid in 1942. Dit exemplaar is gevonden in Estland. Hier hebben tijdens de oorlogsjaren heel wat Luftwaffe troepen gezeten. Dit exemplaar In gedragen staat en heeft prachtige patina. 

Pistooltas P38

Wehrmacht 

Een pistooltas gemaakt voor de Walther P38. Er werden veel Duitse soldaten met dit pistool uitgerust. Het werd beschouwd als een van de beste pistolen in het kaliber 9 mm Parabellum. Deze tas is gemaakt in 1943 door Josef Moll Leder und Lederwarenfabrik in Goch rhld (makerscode CXB en Waffenambtcode 210).

Lepel

Wehrmacht Heeres

Gemaakt van aluminium en gestempeld met een adelaar op de achterzijde. Verder is de historie ervan mij niet bekend. Hoeveel monden zou deze lepel gevoed hebben?

Patroontassen

Nederlands voor 1940 

6 losse patroontasjes voor het Nederlandse M95 Steyr Mannlicher geweer. Deze tasjes zijn allemaal gestempeld met het jaartal 1927 en de maker zijnde Gebr. van der Kloot-Muijburg uit Alphen a/d Rijn. De vader van de persoon waar ik deze van mocht ontvangen (de heer Zandbergen) heeft ze in de tijd van de mobilisatie nog gedragen.

M31 Veldfles

Wehrmacht 

Het lederwerk van deze veldfles is gemaakt door een Nederlandse firma J. v.d. Valk te Amsterdam. De drukknopen zijn gemerkt met de naam De Woerd. Gemaakt voor (en in opdracht van) het Duitse leger. Niet de mooiste, maar wel origineel en goed gebruikt. 

Veldfles 

Nederlands voor 1940

Een originele veldfles van het Nederlandse leger van voor 1940. Deze fles mocht ik samen met de 6 (hierboven genoemde) Nederlandse patroontassen ontvangen. Alles komt van 1 drager die bij naam bekend is. Bijzonder stukje lokale geschiedenis!

Pistoolholster

Wehrmacht beutewaffen 

Een Duits pistoolholster. Waarschijnlijk voor het CZ 27 pistool met kaliber 7.65mm. Deze valt m.i. onder de noemer beutewaffen. De tas is ongemerkt maar heeft een typisch Duits machinaal gedraaide kop. 

Officiersriem

Wehrmacht  

Een Duitse officier/politieke lederen riem voor op het uniform. Dit exemplaar is gemaakt door Paulmann en Crone, Mittelstrasse 6 in Lüdenscheid Duitsland.

M31 zeltbahn

Wehrmacht

De Duitse benaming Zeltbahn was een multifunctioneel stuk waterbestendig stof dat in de basisuitrusting van een Duitse soldaat zat en werd gebruikt als regenvest/poncho, camouflagedeken, tentzeil, windzeil, draagberrie. Dit is een laat oorlogs model met een (vanaf medio 1943 ingevoerde) RB.nr. als makerscode. Het nr. 337 geeft aan dat dit exemplaar is gemaakt in Thüringen.

Rugzakje

Wehrmacht Heeres

Een (kleine) laat oorlogse rugzak voor het Duitse leger. Aan de achterzijde zitten twee haken ter bevestiging aan de Y-riem. 

Stofbril 

Wehrmacht

Het is naar mijn idee niet duidelijk in hoeverre deze brillen daadwerkelijk periode 33-45 Duits zijn. Kan ook Engels zijn. Laat het mij aub weten indien u hier meer over kunt vertellen.

Kaartentas officier 

Wehrmacht Luftwaffe

Deze kaartentas is Luftwaffe (LBA) gestempeld. Heeft niet eerder in een verzameling gezeten. Prachtig exemplaar zonder scheuren of gaten. Je kan zien dat deze tas dienst heeft gedaan in de roerige jaren 40-45.

K98 bajonet en fotoalbum

Wehrmacht Heeres

Bijgaand een origineel K98 bajonet. Deze komt rechtstreeks van een (bij naam bekende) veteraan af. Ook mochten wij het persoonlijke fotoalbum van de veteraan ontvangen. Met nogmaals hartelijke dank aan de dochter van deze (op 89-jarige leeftijd overleden) veteraan die zo vriendelijk was onze collectie hiermee te willen uitbreiden. Wat mij betreft één van de mooiste stukken in de collectie.

M31 broodzak 

Wehrmacht Heeres

Een zwaar gebruikte Duitse broodzak gebruikt door de wehrmacht Heer troepen.  Een stempel met het jaartal (1940) is nog vaag te zien aan de binnenzijde van de flap. Aardig om te zien dat de aluminium ringen (die bij hele vroege exemplaren aanwezig zijn) ondertussen zijn vervangen door staal. 

M31 broodzak 

Wehrmacht Luftwaffe

Een Luftwaffe broodzak. Een vroege aanmaak met de lederen lussen en aluminium ringen. Inclusief originele veldreparatie op de achterzijde. 

M31 Broodzak draagriem 

Wehrmacht Kriegsmarine

De draagriem van een Duitse model 1931 broodzak. In dit geval van de Kriegsmarine.

Riem en koppelslot 

Wehrmacht Heeres

De riem is gemaakt door O Gütze en Sohn in Gersdorf Duitsland en is gestempeld met het jaartal 1940. Het heeres koppelslot is waarschijnlijk gemaakt door J.C. Maedicke in Berlijn in de periode 1940 tot 1943 (mede gelet op de kleur van het koppelslot - groen). 

Y-riem

Wehrmacht Heeres

Een Duitse Y-riem. Dit is een laat oorlogs model en is gemarkeerd met een RB-nummer. 

Rugzak (Affe)

Wehrmacht

Een duitse rugzak (ook wel genoemd een Affe). Waterdicht door gebruik te maken van dierenhuid. Aan de rugzak kan het splittertarn tentzeil en deken bevestigd worden. Veelal later vervangen door het zogenoemde A-frame al werden deze affes de gehele oorlogse periode geproduceerd. Zo heeft dit exemplaar een RBnr. 

K98 schoonmaaksetje

Wehrmacht

Een schoonmaakset voor het K98 grendelgeweer met inhoud. Op de deksel staat de code TLG '39 ingeslagen.

Verrekijker 6 x 30

Wehrmacht

Maker is Carl Zeiss Jena. Sterkte 6x30. Civiel model welke ook zijn gebruikt door het Duitse leger. Vooral de eerste jaren was er een tekort aan militaire uitvoeringen.

K98 patroontassen

Wehrmacht

Beide tassen zijn (vroege aanmaak) gemarkeerd met de maker en locatie in Duitsland. Aardig om te vermelden is dat één tas uit de straten komt van Arnhem. Deze tas heeft nog de naam van de drager, Willi. Na de slag terecht gekomen bij een inwoner. Van diens zoon heb ik de tas destijds overgenomen. 

Gevechtsmes

Wehrmacht Luftwaffe

Dit gevechtsmes (ook wel laars-mes genoemd) is door mij gevonden in het grensgebied tussen Duitsland en Friesland. Gezien de markering op het mes is deze waarschijnlijk uitgereikt aan de Luftwaffe. In gebruikte staat met veel patina. 

Koppelstukken D-ring

Wehrmacht

Koppelstukken (ook wel D-ring genoemd) voor bevestiging aan de koppelriem en het verbinden van de Duitse Y-riem. Deze exemplaren zijn 1942 gedateerd. 

Verrekijker 6 x 30

Wehrmacht 

Een Duitse laat oorlogse verrekijker gemaakt door CAG. Velen denken dat de gele kleur te maken heeft met het Afrikakorps. Dit is naar mijn mening niet juist. De kijkers zijn ook aan andere divisies geleverd en hebben het Afrikakorps nooit gezien. Dit exemplaar heeft het blauwe driehoekje oftewel is de kijker bestand tegen extreme temperaturen.  Prachtige patine en nog steeds (na al die jaren) een werkende optiek. 

Airborne chute

US para

Een origineel stuk parachutestof van een US Paratrooper (82 of 101 Airborne division). Van de landingsterreinen bij Nijmegen afkomstig. Gevonden bij een boer te Nijmegen in 2009. De parachute was gedateerd 11-02-1944. Prachtig stuk geschiedenis met een duidelijke herkomst. Kan niet mooier.

Aansteker 

Wehrmacht

Een aansteker gebruikt door de Wehrmacht in het originele doosje. De kop kan eraf gedraaid worden. Vervolgens werkt het net als een gewone zippo (benzine en vuursteentje).

M31 Zeltbahn

Wehrmacht

De Duitse benaming Zeltbahn was een multifunctioneel stuk waterbestendig stof dat in de basisuitrusting van een Duitse soldaat zat en werd gebruikt als regenvest/poncho, camouflagedeken, tentzeil, windzeil, draagberrie. Dit exemplaar heeft de makersstempel J.C. Runken uit Bremen en is gedateerd 1940. De stof en kleuren zijn in mint staat, al zijn de knopen helaas niet meer aanwezig. 

Masten-Brille

Wehrmacht

Een bril voor gebruik onder het gasmasker uitgereikt aan de Duitse Wehrmacht. Inclusief het originele doosje.