Friedrich Sachs

Infanterie regiment 47

Friedrich diende bij het infanterie regiment 47 (onderdeel van de 22ste Lucht Landing Divisie). Omdat Friedrich al in 1939 onderdeel was van dit regiment kunnen we concluderen dat hij heeft meegedaan aan operatie Fall Gelb (inval in Nederland). Zijn regiment had als doel vliegveld Valkenburg Zh. te veroveren en de omliggende wegen af te snijden. Op 10 mei 1940 zat hij met de 5e compagnie (waar hij onderdeel vanuit maakte) in het vliegtuig (Junkers JU52/3m) met als doel om 10.50 uur te landen op het vliegveld (welke, door eerder die dag door afgeworpen fallschirmjagers van 6./FJR2, ingenomen moest worden). 

Onderweg boven Rotterdam op 10 mei 1940
Onderweg boven Rotterdam op 10 mei 1940

Bij het vliegveld aangekomen bleken de eerder gelanden Junker toestellen te zijn weggezakt in de grond (de drainage van het vliegveld was nog niet klaar). Ook schoot het Nederlandse leger vanuit de Duinen van Katwijk met zwaar geschut op het vliegveld waardoor er veel Duitse vliegtuigen in brand werden geschoten. Het vliegtuig van Friedrich moest dus uitwijken en elders trachten te landen. De piloot nam de beslissing om naar het strand te vliegen en zette zijn vliegtuig, samen met nog 14 andere toestellen, vervolgens op het strand tussen Katwijk en Wassenaar aan de grond. Zie onderstaande foto uit mijn collectie van het op het strand gelande vliegtuig op 10 mei 1940. 

Veel van de op het strand gelande vliegtuigen werden vervolgens door de Nederlandse luchtmacht in de brand geschoten. Een tweetal Nederlandse foto's in mijn collectie zijn hier getuigen van. 

Na de landing vertrokken Friedrich en zijn 5e compagnie, samen met de compagnieën 6 en 7 en delen van de staf, in totaal ongeveer 225 man, vervolgens door de duinen van Katwijk op naar het Vliegveld. Dit bleek echter nogal een uitdaging aangezien het Nederlandse leger (ook aanwezig in de duinen) flinke tegenstand gaf. Het lukt zijn en de rest van de compagnieën  dan ook niet om het Vliegveld te bereiken. Dit bleek uiteindelijk ook niet noodzakelijk aangezien de Duitsers op 15 mei 1940 Rotterdam bombardeerden en daarmee de Nederlanders geen keuze lieten dan te capituleren. Had men doorgevochten dan hadden de Nederlanders, naar mijn persoonlijke opvatting, de slag om Valkenburg absoluut gewonnen. Maar het mocht niet zo zijn. 

Na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 was Friedrich nog enige tijd gestationeerd in de regio. Na zijn verplaatsing en de nodige gevechtshandelingen in de Krim vertrok hij in oktober 1942 met zijn compagnie en het omgedoopte Grenadier Regiment 47 naar Afrika (onderdeel van Kampfgruppe Buhse 21ste panzer division). Hij kwam daar aan op 26 december 1942. Na hevige gevechten is zijn regiment uiteindelijk vernietigd in mei 1943 in de buurt van Tunesië. 

Friedrich overleefde de gevechten en werd op 15 augustus 1943 gevangen genomen en kwam in krijgsgevangenkamp Chameij (nog steeds in Afrika) terecht. Tijdens zijn diensttijd heeft hij het ijzeren kruis 2de klasse, het infanterie-sturmabzeichen in zilver, een ostmedaille en de Italiaanse-Duitse herinneringsmedaille ontvangen. 

Hieronder een afbeelding van het soldbuch van Friedrich welke ik sinds 2021 tot de bescheiden collectie mag rekenen. 

De originele erkennungsmarke (een vroeg aluminium exemplaar) hieronder getoond is van hetzelfde regiment 47 van de 22ste luftlandingsdivision (door mij aangekocht in 2023). Heel lastig te vinden maar zoals met alles, geduld is een schone zaak!

Google Translater for Website

Translate this page: