Wapengerelateerd

Munitiekist (M39) voor ei-handgranaten

Wehrmacht

De metalen behuizingen voor de ei-granaten zijn moeilijk te vinden in de kleur Feldgrau en al helemaal in de zeldzamere zandkleur. De maker van deze kist betreft hier BPO, gedateerd 1943. Toen ze deze koffer schilderden, hadden ze haast, kijk naar het houten handvat en de binnenkant van de kist, overal zit zandverf! Ik heb dit vaker bij dergelijke kisten gezien. De stencils zijn op deze kist helaas niet meer leesbaar maar hebben er wel opgezeten. Ter beeldvorming heb ik wat fotos ingesloten van kisten waar de stempeling nog wel duidelijk te zien (zie laatste 3 foto's in het rijtje afkomstig van een dealerwebsite Lux Military Antiques). 

MG 34/42 munitie box

Patronenkasten 34-Wehrmacht

Een nette volledig intacte (alle leertjes aanwezig!) en uiteraard lege vroege aluminium MG kist met een origineel aangebrachte camouflage. Dit exemplaar vond ik recentelijk (2023) en wist ik met succes aan te kopen voor mijn persoonlijke collectie. 

Munitiekist rook handgranaten

Wehrmacht Nebelhandgranate 39

Een tegenwoordig moeilijk te vinden vroege (uiteraard lege) kist in originele onaangetaste staat. Deze kist verliet de fabriek in 1940, is vervolgens gebruikt in ww2 om vervolgens, anno 2022 - zo'n 82 jaar later, onaangeroerd in mijn collectie terecht te komen. De kist is destijds gevonden in het gebied van de Elzas (Vogezen bergketen) in het Noordoosten van Frankrijk. 

Aardig om te vermelden is dat er na 1940 geen stencils meer op deze kisten werden aangebracht. En normaal gesproken ontvingen vroege kisten een nieuwe verfbeurt wanneer ze teruggestuurd werden naar depots om ze opnieuw te vullen. Deze kist heeft echter zijn eerste originele verflaag behouden. Al met al een "one looker" kist die je tegenwoordig niet makkelijk meer kunt vinden. Leuk om te vermelden is dat de maker WESCO ook een fabrikant was van gasmaskerblikken. 

Flak 3.7 cm hulzen

Luftwaffe

Een 3-tal lege en afgeschoten hulzen welke afkomstig zijn van vliegveld Deelen bij Arnhem. Rondom dit vliegveld stond ter verdediging Flak opgesteld. Hier is dan ook flink gevochten in 1944. Ik heb ze gekocht van iemand wiens opa vroeger werkte bij de Explosieven Opruiming Dienst (EOD) en deze hulzen in zijn woonkamer had staan. Deze hulzen (leeg en onschadelijk) zijn als onderdeel van een verzameling vrij te bezitten (zie regeling Wapens en Munitie artikel 18 lid f).

Flak 3.7 cm munitiekist

Luftwaffe 

Een volledig in originele staat verkerende (uiteraard lege) flak munitiekist voor het 3.7 cm flak kanon. Ik vond dit stukje geschiedenis tijdens mijn laatste reis naar Normandië in september van het jaar 2022. De kist is een vroege uitvoering en gedateerd met het jaartal 1940 en is uiteraard zonder inhoud. Deze kisten werden vaak hergebruikt en opnieuw gevuld in de fabriek. Ze ontvingen dan ook vaak een nieuwe verflaag (zo ook deze kist die een nieuwe luftwaffe blauwe verflaag aan de buitenzijde ontving). Dit exemplaar heeft dan ook definitief actie gezien. Bijzonder stuk!

Ondertussen op zoek naar lege hulzen om de kist te vullen. Vooralsnog staat de teller op 8 stuks (waarbij 4 afgebeeld in onderstaande foto). Bijzonder fraai gezicht denk ik zo. Deze hulzen zijn overigens volledig onschadelijk en volgens de Wet Wapens en Munitie artikel 18 lid f vrij te bezitten als onderdeel van een verzameling. 

Patronenkast. 88 B 

Wehrmacht 

Een in zeer goede staat verkerende (lege) munitie kist voor 1500 S.m.E. patronen (voor het K98k geweer of MG machinegeweer). Deze kist is gevonden in een woning in Noord West Slowakije. Een lokale opkoper die huizen leeghaalt vond deze kist tezamen met nog 2 andere kisten. In de kisten bevonden zich persoonlijke uitrustingsstukken. Vermoedelijk van een ex-militair die na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn spulletjes op zolder in de betreffende kisten had opgeborgen. De kist is op 1 augustus 1944 gevuld met zijn explosieve lading en is uiteindelijk anno 2022 in mijn collectie terecht gekomen. 

Kist Patronenkasten 

Wehrmacht

Een in zeer goede conditie verkerende (lege) Duitse kist "patronenkasten" voor het MP38 of MP40 machinepistool. Deze komt uit de nalatenschap van een verzetsheld. Zijn verhaal is op deze pagina terug te lezen. 

Patroon doosjes

Wehrmacht

Lege patroondoosjes voor het K98 geweer, MG en 9mm luger, P38 pistool of MP40. Allemaal gedateerd ww2 en uiteraard origineel. 

Wilkinson Sword D-type survival mes

Brits - Royal Air Force

Een Brits survival gevechtsmes lang geleden gevonden op voormalig vliegveld Valkenburg Zh. Uitgegeven aan de Britse special forces en RAF vliegers. Het mes is gevonden door een lokale boer die verantwoordelijk was voor het maaien van het gras op het terrein van het vliegveld. Het betreft een zwaar en robuust gevechtsmes en heeft flink te lijden gehad. Waarschijnlijk verloren door een RAF vlieger en jaren in de grond gelegen totdat deze werd gevonden. Ik mocht het mes van de boer in ontvangst nemen. Hij had het al jaren thuis in een lade liggen. Omdat ik de boer goed ken kreeg ik het cadeau. Niet meer in de beste staat, maar absoluut een stukje geschiedenis welke flink tot de verbeelding spreekt. 

K98 bajonet & fotoalbum drager 

Wehrmacht heeres 

Een origineel K98 bajonet. Deze komt rechtstreeks van een (bij naam bekende) veteraan af die diende als infanterie soldaat bij de Duitse wehrmacht. Ook mochten wij het persoonlijke fotoalbum van de veteraan ontvangen. Met nogmaals hartelijke dank aan de dochter van deze (op 89-jarige leeftijd overleden) veteraan die zo vriendelijk was onze collectie hiermee te willen uitbreiden. Wat mij betreft één van de mooiste stukken in de collectie.

Munitiekist 

Wehrmacht

Complete kist inclusief loden binnenwerk en afdekplaat. Uiteraard zonder inhoud. Netjes gestempeld en gedateerd 1939. 

MG Patronenkistje

Wehrmacht

Een origineel en leeg 2de type MG kistje van de Wehrmacht gedateerd 1943 met nog veel originele gele verf aan de binnenzijde. De verf aan de buitenzijde is van na '45.

Diverse hulzen

Hulzen voor het Duitse Mauser K98 geweer inclusief 1 9MM hulsje en 1 303 huls. De hulzen zijn leeg en onschadelijk. Gevonden in de duinen van Katwijk anno 2017. Allemaal gedateerd medio jaren 30 en 40. Deze zijn als onderdeel van een verzameling vrij te bezitten (zie regeling Wapens en Munitie artikel 18 lid f). 

Munitiekisten geweergranaten

Wehrmacht

Een drietal lege munitiekisten voor geweergranaten. Zowel de Gewehr Sprenggranaten als ook de Gewehr Panzergranaten. Kistjes zijn gedateerd 1943. Het idee is dat ze zijn gevonden in bunkers aan de kustgebieden (maar dat blijft gissen).

8 cm Granatwerfer (Gr.W) 34 kist

Wehrmacht

Een (uiteraard lege) 8 cm mortier munitiekist van het Duitse leger. Gemarkeerd met het jaartal 1939 en (naast wat oppervlakkig roest) in de originele verf. Het binnenwerk ontbreekt helaas. Desalniettemin een zeldzame kist. 

MG 34/42 munitie box 

Patronenkasten 34-Wehrmacht

Een lichtgewicht (aluminium) kistje (leeg) voor de MG34 patronen. Ontwikkeld om 300 patronen van het kaliber 7.92mm te kunnen bergen. De sluiting brak op deze vroege aluminium modellen snel (zoals ook bij dit kistje) waardoor men al snel overging op een model gemaakt van staal. Dit exemplaar heeft nog zichtbare sporen van de origineel aangebrachte verf. Ook is het wapennummer bovenop in witte verf aangebracht (de contouren van dit nummer zijn nog heel vaag zichtbaar). De box is heel licht gecamoufleerd met lichtgroene verf over de standaard feldgrau kleur hetgeen veel gebeurde tijdens het gebruik in 1940. Ook heeft het kistje een modificatie in de vorm van een stalen ring bovenop nabij de sluiting. Een dergelijk iets bracht men  veelal in het veld aan om de kist te kunnen afsluiten (om er bijvoorbeeld persoonlijke spullen in te kunnen bewaren). Dit kistje (zonder inhoud) is gevonden in 2018 tijdens een huisopruiming in het plaatsje Ameide in Zuid-Holland. Het kistje lag daar op de schuurzolder. 

Google Translater for Website

Translate this page: