Mijn eerste tastbare link..

naar het verleden..

Op een dag als zo velen was mijn vader bloembollen aan het sorteren op een sorteerzeef machine. Dit om de bollen zoveel mogelijk te scheiden van zand, steentjes en ander vuil. De bloembollen (tulpen in dit geval) waren eerder die week gerooid. Plotseling kreeg ik een seintje van mijn vader. Kom eens kijken, riep hij. Bij mijn vader aangekomen kreeg ik van hem mijn eerste tastbaar stuk geschiedenis in de handen gedrukt. Het bleek een geweerhuls te zijn van, zo bleek achteraf, een Nederlands Mannlicher M95 geweer.

Mijn fascinatie nam met grote sprongen toe. Waar kwam deze huls exact vandaan? Welke reis had deze afgelegd om uiteindelijk in mijn bezit te komen? Dat het met de oorlog te maken moest hebben was wel duidelijk. Er was in de omgeving immers flink gevochten tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940. Zou de soldaat die destijds heeft geschoten het overleefd hebben? Mijn gedachten namen mij mee naar het verleden. Hier wilde ik in de breedste zin des woords meer van weten.... 


Google Translater for Website

Translate this page: