Vliegtuigcrash in Rijnsburg

Op 27 juni 1940 vloog er een Engels vliegtuig (een Blenheim bommenwerper) over Rijnsburg/Valkenburg ZH. Dit vliegtuig is na een gevecht met Duitse Messerschmitt neergestort in een (toen nog) weiland aan de Valkenburgerweg te Rijnsburg (nu zo ongeveer de locatie Mauritsplantsoen). Deze locatie is gebaseerd op een ooggetuigenverslag van de eigenaar van het (toen nog) weiland waar het vliegtuig destijds is neergestort.

De eigenaar van de landerijen alwaar het vliegtuig is neergestort (de heer Zandbergen) heeft nabij het neergestorte vliegtuig destijds een zogenoemde "message slip" gevonden. Deze 'message slip' is tijdens de vlucht door de observer John Needham aan de piloot Alan Wales gegeven. Door het lawaai in het vliegtuig was gesproken contact namelijk onmogelijk. Via de zoon van de heer Zandbergen mocht ik het document ontvangen welke nu onderdeel uitmaakt van mijn collectie.

Een kwartier na het schrijven van deze message slip, om circa 15.30 uur, sloeg het noodlot toe. Een Duitse jager (Messerschmitt) van het Duitse 2de Jagdgeschwader 76, welke om circa 15.00 uur vanaf Waalhaven was opgestegen, opende het vuur. Ze hadden geen enkele kans, hun lot was bezegeld... 

De piloot van de Duitse jager was van Leutnant Joachim Schypek. Hij overleefde de oorlog uiteindelijk in Brits gevangenschap. 

De gesneuvelde bemanning van de Blenheim worden op 30 juni 1940 met Duitse militaire eer begraven bij het Groene Kerkje aan de Haarlemmerstraatweg 6 te Oegstgeest. Hier liggen ze, anno 2022, nog steeds. Een klein maar toch bijzonder stukje historie. Een tastbaar bewijs van hun aanwezigheid en het grote verlies wat hiermee gepaard is gegaan.

Update 20-08-2022: vandaag mocht ik een schrijven ontvangen van familie Zandbergen (de familie welke het message slip destijds heeft gevonden in haar weiland). Het betreft een brief van het Gemeentebestuur uit 1941 waarin ze de crash en de overleden bemanning toelichten.

 

 


Google Translater for Website

Translate this page: