Hotel Sole Mio Noordwijk

Een serie van foto's gemaakt door de Duitse luftwaffe soldaat Fritz Gropp. Hij verbleef in hotel Sole Mio te Noordwijk. Dit hotel stond in de Zuid duinen van Noordwijk. Een werkelijk prachtig bouwwerk. Aangekomen bij het hotel eerst een borrel moet hij gedacht hebben. Onderstaande 2 foto's zijn gemaakt op 14 mei 1942 in het hotel. Aan de uniformen te zien zijn het allemaal luftwaffe soldaten.  

Hieronder een foto van het hotel welke de hij maakte op 17 mei 1942, genomen vanaf de boulevard met de rug naar zee gericht.  

Een paar dagen voordat hij bovenstaande foto van het hotel maakte schoot hij deze foto van het Noordwijkse strand. Dit was op 12 mei 1942. Het is interessant om te zien dat het strand nog volledig vrij is van versperringen. 1942 was dan ook het laatste jaar dat je nog van het strand kon genieten. Het gehele gebied werd als snel tot sperrgebiet verklaard. Men begon aan de atlantikwall en zonder juiste papieren was het strand en de duinen verboden terrein.  

Op 16 mei 1942 wandelde hij een stukje over het strand en liet zich daar op de foto zetten bij een grote aangespoelde boei. Op de achtergrond is het palace hotel te zien. Dat betekent dat de foto destijds is gemaakt op het strand bij de Noord boulevard.  

Vervolgens wandelde hij diezelfde dag op 16 mei 1942 door de duinen en door het dorp van Noordwijk. Hij schoot daar drie plaatjes van de omgeving.  

Tot slot maakte hij 0p 17 mei 1942 een aantal foto's vanuit zijn kamer in Sole Mio. Op 2 van deze 4 foto's is hij zelf te zien. Wat zal hij gedacht hebben? In 1942 ging het voor de Duitsland nog allemaal voor de wind. Zijn soldatenmoraal en het geloof in de zaak zal waarschijnlijk nog goed zijn geweest. Echter, daar kwam vanaf 1943 langzaam verandering in. Fritz heeft de oorlogsjaren uiteindelijk weten te overleven.  

Google Translater for Website

Translate this page: