Kamp Vogelsang

Op 25 februari 2019 organiseerde één van mijn goede vrienden een dagtrip naar Kamp Vogelsang in te Duitsland. Het complex Vogelsang werd tussen 1934 en 1936 gebouwd in opdracht van de nationaalsocialisten. Hier moesten de toekomstige politieke, leidinggevende krachten worden opgeleid.

Tot 1939 zijn er o.a. ca vijfhonderd nazi's opgeleid. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het programma hier enigszins stil te liggen en werd het complex in gebruik genomen als kazerne van de Wehrmacht.

In 1945 werd Vogelsang bezet door het Amerikaanse leger. In 1946 werd het complex een oefenplaats voor de Britten. In 1950 is het geheel overgegaan naar Belgische militairen. En vanaf 1955 was het een NATO troepenoefenplaats onder belgische supervisie.

In 2005 vond teruggave plaats aan Duitsland en werd het geheel onderdeel van het Nationalpark Eifel. Sinds 2006 is het complex opengesteld voor bezoekers. Op deze site is meer informatie te vinden. 

Extra leuk van deze trip was dat ik deze (naast een aantal van mijn goede vrienden) samen mocht maken met mijn vader. Mijn vader is in de jaren 70 van de vorige eeuw namelijk een tijd gelegerd geweest op deze kazerne. 

Als kind vertelde hij hier al over hetgeen mij destijds zeer tot de verbeelding sprak. Zo vertelde hij mij dat het complex op een heuvel lag met onderaan die heuvel nog diverse restanten (kapotgeschoten beelden) uit het nazi tijdperk. Het klonk destijds allemaal heel mystiek en spannend. Nu, anno 2019, mocht ik de kazerne met eigen ogen zien en mocht mijn vader zijn jeugd (tot aan de exacte locatie van zijn slaapplaats bij het raam - zie foto) herbeleven. Een mooie trip met mooie herinneringen. Ik heb hieronder wat foto's toegevoegd welke ik heb gemaakt als ook wat foto's uit de diensttijd van mijn vader. Speciale dank aan de organisator van deze trip; Hans duimpje voor jou! 

Google Translater for Website

Translate this page: