Seyss-Inquart bunker
Op zaterdag 19 september 2020 mocht ik de bunker van Seyss-Inquart bezoeken samen met een goede vriend van mij. Normaliter is het complex niet openbaar te bezoeken, maar dit keer was bezoek op afspraak mogelijk. Het bezoek als ook de gegeven rondleiding werd georganiseerd door de Stichting Atlantikwall Museum te Scheveningen (waarvoor nogmaals dank).
Seyss hoofdkwartier en luxe villa bevond zich in Den Haag op het landgoed Clingendael. Op dit landgoed heeft hij ook een commandobunker laten bouwen. De bunker zelf is gecamoufleerd als enorme boerderij. Naast dit pand lag tevens een Duitse kazerne met een paar honderd man, altijd fijn om in de buurt te hebben zal hij gedacht hebben. De bunker was volledig ingericht om het langere tijd zelfstandig uit te houden. Dus alles was aanwezig w.o. 2 keukengebouwen, grote diesels voor de stroomvoorziening, enorm veel kamers en bovenop het dak 2 torens om (zoals men denkt) 2 cm flak te kunnen plaatsen.
Het pand is tijdens de oorlog een keer bezocht door o.a. Heinrich Himmler, Albert Speer maar ook door Erwin Rommel die het pand (naar het schijnt) maar niets vond. Wellicht omdat het pand vanuit strategisch oogpunt niet logisch oogde? Wie zal het zeggen. Overigens is Seyss Inquart zelf na de invasie in Normadië op 6 juni 1944 niet naar deze bunker gevlucht. Hij had namelijk nog een commandobunker laten bouwen in Apeldoorn in de tuin van een villa die hij als buitenhuis gebruikte. Naar deze plek is hij destijds gevlucht, waarschijnlijk omdat hij de omgeving van Den Haag te gevaarlijk achtte? Na de oorlog is hij samen met 21 andere nazi-kopstukken veroordeeld op het Proces van Neurenberg waar hij vervolgens ter dood is veroordeeld.
De bunker is vervolgens in gebruik genomen door het Nederlandse leger. Het gebied was zeer streng bewaakt (high security level) en fungeerde tijdens de koude oorlog als hoofd NAVO communicatie center in Nederland. Al met al kent het pand een bijzondere geschiedenis en is daarmee onderdeel van het cultureel erfgoed van Nederland. Volgend jaar komt het pand te koop en krijgt het een nieuwe bestemming. Zie hier meer informatie van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarnaast is hieronder een openbaar rapport te downloaden inzake een bouwhistorisch onderzoek welke heeft plaatsgevonden. Daarin is veel informatie terug te vinden over het pand in kwestie.
Ik ben benieuwd wat ze er van gaan maken. Hopelijk zal het recht doen aan deze geschiedenis zodat we niet vergeten.
Bijgaand wat foto's welke ik heb gemaakt binnen in de bunker.