Uniformen & toebehoren


Camouflage Smock (Tarnhemd)

Wehrmacht Heeres

Een Wehrmacht camouflage smock in het 1944 sumpftarn patroon (softedged). Dit exemplaar is in een uitstekende gedragen(!) staat en niet in mint toestand zoals je ze af en toe tegenkomt. Compleet met beide originele touwtjes en gestempeld met een RBnr en maatstempel (RBNr. 0/1001/0219 maat I). De maker zelf is onbekend maar was gevestigd in Vienna. Dit item straalt één en al geschiedenis uit en is dan ook één van de bijzondere (en zeldzame) stukken uit mijn persoonlijke collectie. 

Battle Dress en baret 5LAA RCA

Canada

Een in uitstekende conditie verkerende battle dress van het Canadese leger gekocht door mij bij een Canadese militaria dealer. De jas draagt de origineel WW2 machinaal aangebrachte insignia van Royal Canadian Artillery 5th Light-Anti Aircraft Regiment (onderdeel van de 5th Canadian Armoured Division). Op de rechtermouw is te zien dat de drager 1 jaar voor september 1939 actief was en 4 jaar service na deze datum. Daarnaast zijn er op beide mouwen zogenoemde Warrant Officer Class 2 insignia te vinden. Dit betekende o.a. dat de drager gespecialiseerd was in zijn taak. De jas heeft nog een vage datumstempel. Ik vermoed dat de jas aanmaakjaar 1943 heeft (maar zeker niet later). Dit kun je zien aan de sluiting bij de kraag. De vroege modellen tot medio 1943 hadden een messing (brass) sluiting door middel van 2 haakjes. De latere modellen hadden een sluiting met een knoop en een stoffen lusje. De jas is gevonden samen met de bijbehorende baret en een handleiding voor het 40MM A.A. Luchtdoelkanon. Dit boekje zat in één van de zakken van deze jas en staat op naam. Wellicht dus van de drager van de jas en baret geweest, al is dat niet met zekerheid te zeggen. Een voor mij zeer aantrekkelijk stukje historie omdat o.a. dit regiment mijn dorp heeft bevrijd in mei 1945. Zie voor meer informatie hieromtrent deze pagina op mijn website. 

M43 HBT zomerjas

Wehrmacht Luftwaffe

Een in uitstekende staat verkerende textbook luftwaffe gevechtsjas uit 1943. De jas is gemaakt van het zogenoemde drillich (HBT) materiaal. Ideaal voor warmere omstandigheden. De jas heeft een origineel aangebrachte zig/zag vernaaide borstadelaar en draagt een matching set zeldzame HBT schouderstukken (naar ik meen) in de branche kleur van de signaal troepen. Dergelijke jassen werden gedragen door de luftwaffe grondtroepen (als ook de fallschirmjager) zowel hier lokaal in Nederland (w.o. mijn woonplaats) maar natuurlijk ook op plekken zoals Normandië. Je komt dit type jas overigens ook tegen in de (naar ik neem iets zeldzamere) kleur blauw. 

M37 Schnurschuhe - Low Boots 

Wehrmacht 

Een in uitstekende (licht gedragen) conditie model 1937 schoenen gemaakt in 1944. Beide schoenen zijn op meerdere en correcte plaatsen (binnenzijde, buitenzijde en zool) gestempeld met de maat, het jaartal en de fabriekscode. De vroege exemplaren hadden 5 ogen en 4 haakjes om de veters mee vast te maken. Later werden de haakjes vervangen door oogjes (waarschijnlijk om het productieproces te vereenvoudigen). Tot medio 1943 kregen de soldaten de opdracht om de schoenen zwart te maken. Dit order kwam echter te vervallen zodat je zowel zwarte model 1937 schoenen als ook bruine (niet geverfde) exemplaren tegenkomt. 

Parachute sjaaltjes

Wehrmacht luftwaffe   

Twee sjaaltjes gesneden uit een RZ20 parachute (groen) en een munitie parachute (wit). Beide sjaaltjes komen van een deel van een parachute uit de regio Ardennen. Beide parachutes hingen als een soort zonnewering in een plantenkas. De camouflage RZ20 had nog een maakdatum erop staan mrz 1943 . De munitie parachute alleen lamel nummers. De grote delen hangen in een museum in België (Vielsalm). Dergelijke sjaaltjes werden door de Duitse soldaten gedragen. Enerzijds tegen de kou en anderzijds voor het comfort tegen het schuren van de wollen kraag van het uniform. 

Manschappen laarzen

Wehrmacht

Een matching paar Duitse gevechtslaarzen gevonden in een oude boerderij in Aalten ten oosten van Arnhem. Hier heeft in de laatste jaren van de oorlog veel Luftwaffe gezeten en is veel gevochten. Gedateerd 1941. 

Schouderstukken 

Wehrmacht heeres

Een goed gedragen paar (non matching) schouderstukken behorende bij een Wehrmacht soldaat der infanterie. Mid tot laat oorlogs.

M44 field made jas

Wehrmacht

Deze Duitse jas (gemaakt van origineel zeltbahn materiaal) is in de jaren 70/80 van de vorige eeuw gevonden in de DDR (rommelmarkt). Of de jas in de 40-45 periode is gemaakt valt niet te bewijzen, echter de wijze van constructie, materialen, zeer kleine maat als ook de draagsporen die je wilt zien bij zo'n jas overtuigen mij er 100% van dat deze jas daadwerkelijk tijdens  de tweede wereldoorlog is gemaakt en gedragen door een Duitse soldaat.  

M42 HBT zomerjas

Wehrmacht heeres

Een in gedragen staat origineel Duits HBT (Drillich) zomer gevechtsjasje naar het 1942 model. Deze jassen zijn o.a. veel gedragen tijdens de slag om Normandië in 1944. Dit betreft een groot exemplaar en is afkomstig vanuit het Stettin depot. Als je heel goed kijkt is het jaartal 42 nog te lezen onder de maatstempel. De drager heeft minstens 2 onderscheidingen op zijn naam staan. 


Drillich werkbroek

Wehrmacht heeres

Een in licht gedragen staat originele Duits HBT (Drillich) werkbroek naar het 1ste model. In eerste instantie waren deze broeken altijd wit. Later is de Wehrmacht deze broeken groen gaan verven (veelal het 2de model welke was afgeleid van het 1943 model gevechtsbroek). Men droeg deze werkbroeken om de gevechtsbroeken te ontzien (slijtage e.d.). Deze broek heeft nog heel licht een stempel in de voering (de cijfers 82 zijn nog net leesbaar). 

M36 manschappen jasje

Wehrmacht heeres

Een door de Duitse landmacht (Wehrmacht Heeres) vroege gevechtsjas volgens het model 1936. Deze jas is gedragen door een infanterie soldaat (witte bies) tijdens de inval in Polen in 1939 en de jaren daarna (w.o. de schandalige inval in Nederland, België en Frankrijk in 1940). De jas is gefabriceerd door de Heeresbekleidungsamt in Hannover anno 1938. Alle emblemen zijn origineel en zover ik kan inschatten herplaatst. Dit moet dan overigens wel in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn geweest, aangezien de jas al vanaf die tijd in de collectie van een goede kennis van mij was opgenomen. Deze kennis heeft destijds overigens in deze jaren 60/70 van de vorige eeuw nog kort met één of meerdere scenes meegewerkt aan een TV serie over de oorlogsjaren. Men zocht destijds een kubelwagen voor een specifieke scene en laat mijn kennis deze nu net in de garage hebben staan. 

M36 officiersjas

Wehrmacht heeres

Een (zoals gebruikelijk) private aanmaak Duitse model 1936 landmacht (heeres) jas van een Wehrmacht officier der infanterie. De drager is onderscheiden met een IJzeren kruis 2de klasse als ook de medaille Winterschlacht im Osten. Deze officier had oorspronkelijk nog een onderscheiding op de linkerborstzak. De rode lintjes om de schouderstukken kunnen of een bepaald regiment betekenen of wellicht te maken hebben met de inval in Polen in 1939.


M44 broek garbardine

Wehrmacht / SS

Een broek gemaakt van het zogenoemde Italiaanse "garbadine" materiaal. Een model uit 1944. De fabricage is typische aanmaak voor de Waffen-SS maar zeer zeker ook gedragen door bijvoorbeeld een Wehrmacht officier van de landmacht (Heeres). De broek is bij de broekspijpen aangepast naar het M43 model (wat veel gebeurde in die tijd). De stempels zijn helaas uitgewassen, dus het achterhalen van de drager zijn organisatie is niet meer mogelijk. Een item welke lastig is te vinden. Broeken werden immers ook na de oorlog gewoon doorgedragen. Daarom toch wel een bijzonder zeldzaam item in gedragen staat. 

Laarzen officier

Wehrmacht

Even kenmerkend voor het Duitse leger (net als de stahlhelm) zijn de lederen laarzen. Dit exemplaar is gebruikt door een officier (private aanmaak). Niet in de allerbeste staat maar 100% origineel (inclusief de zolen)! 

Enkelstukken

Wehrmacht 

Duitse enkelstukken voor over de schoenen/broek. Het Duitse leger begon, i.v.m. het schaarser worden van leer, schoenen te dragen i.p.v. de bekende laarzen (jackboots). De schoenen werden gecombineerd met deze "gamaschen".

Handschoenen

van een Canadees in 1945

Deze handschoenen zijn door een Canadese soldaat geruild voor wat eieren (in de regio van Ruurlo medio 1945). De nieuwe eigenaar (nog een schooljochie) heeft de handschoenen zijn gehele leven bewaard en schreef zijn naam en het jaartal in de binnenzijde. Ik mocht dit stukje prachtige geschiedenis via zijn dochter ontvangen. Zover ik kan achterhalen zijn dit privé aangekochte handschoenen (zeer goede kwaliteit).

Google Translater for Website

Translate this page: