Uniformen & toebehoren


Overjas (greatcoat)

Luftwaffe 

Een Duitse overjas gedragen door manschappen van de Luftwaffe. Dit is een late uitvoering, ook wel het model 1943 genoemd. De jas is werkelijk waar in een prachtige gedragen en onbeschadigde staat. Netjes gestempeld met L.B.A. (s) en het jaartal 43. De afkorting staat voor Luftwaffe Bekleidungs Ambt waarbij de (s) staat voor het Stettin depot. Ook de maat stempel en een duidelijk RBnr. is netjes opgenomen. Een textbook voorbeeld van een Duitse overjas. Veel gedragen door de Duitse troepen en net als de Duitse Stahlhelm en de jackboot een typisch kenmerk van de Duitse soldaat. 

Duitse M37 schoenen 

Schnurschuhe - Low Boots 

Een in uitstekende (licht gedragen) conditie model 1937 schoenen gemaakt in 1944. Beide schoenen zijn op meerdere en correcte plaatsen (binnenzijde, buitenzijde en zool) gestempeld met de maat, het jaartal en de fabriekscode. De vroege exemplaren hadden 5 ogen en 4 haakjes om de veters mee vast te maken. Later werden de haakjes vervangen door oogjes (waarschijnlijk om het productieproces te vereenvoudigen). Tot medio 1943 kregen de soldaten de opdracht om de schoenen zwart te maken. Dit order kwam echter te vervallen zodat je zowel zwarte model 1937 schoenen als ook bruine (niet geverfde) exemplaren tegenkomt. 

Parachute sjaaltjes

Wehrmacht Luftwaffe   

Twee sjaaltjes gesneden uit een RZ20 parachute (groen) en een munitie parachute (wit). Beide sjaaltjes komen van een deel van een parachute uit de regio Ardennen. Beide parachutes hingen als een soort zonnewering in een plantenkas. De camouflage RZ20 had nog een maakdatum erop staan mrz 1943 . De munitie parachute alleen lamel nummers. De grote delen hangen in een museum in België (Vielsalm). Dergelijke sjaaltjes werden door de Duitse soldaten gedragen. Enerzijds tegen de kou en anderzijds voor het comfort tegen het schuren van de wollen kraag van het uniform. 

Schouderstukken Duits 

Wehrmacht infanterie (Heeres)

Een goed gedragen paar schouderstukken behorende bij een Wehrmacht soldaat der infanterie. Mid tot laat oorlogs en 100% gedragen door 1 en dezelfde persoon (ook al is er geen sprake van een matching set). 

Canadese Battledress 

1ste infanterie divisie, 1 A/T RCA

Een model P37 gevechtsjas van een soldaat die behoorde tot de 1ste Canadese infanterie divisie. De soldaat was actief in het 1ste Anti Tank regiment van de Royal Canadian Artillery. Deze mannen zijn o.a. gelegerd geweest in Oegstgeest op locatie Poelgeest en hebben ons land mede bevrijd!

Duitse manschappen laarzen

Een set manschappen laarzen gedragen door de Wehrmacht. Deze laarzen zijn eind jaren 40 aangetroffen in een boerderij onder Aalten samen met andere Luftwaffe uitrustingsstukken. In deze omgeving hebben veel Luftwaffe flak en FJ eenheden gelegerd gezeten (herfst/winter 44-45) en is er flink gevochten (eenheden trokken samen i.v.m. Market Garden). Netjes met maat en fabriek stempel als ook het jaar van aanmaak 1941.

M44 field made Duits jasje

Deze Duitse jas (gemaakt van origineel zeltbahn materiaal) is zo'n 30 jaar geleden gevonden in de DDR (rommelmarkt). Of de jas in de 40-45 periode is gemaakt valt niet te bewijzen, echter de wijze van constructie, materialen, zeer kleine maat als ook de draagsporen die je wilt zien bij zo'n jas overtuigen mij er 100% van dat deze jas daadwerkelijk tijdens  de tweede wereldoorlog is gemaakt en gedragen door een Duitse soldaat.  

M42 HBT Duits zomerjas

Een in gedragen staat origineel Duits HBT (Drillich) zomer gevechtsjasje naar het 1942 model. Deze jassen zijn o.a. veel gedragen tijdens de slag om Normandië in 1944. Dit betreft een groot exemplaar en is afkomstig vanuit het Stettin depot. De drager heeft minstens 2 onderscheidingen op zijn naam staan. 

Duitse Drillich werkbroek

Een in licht gedragen staat originele Duits HBT (Drillich) werkbroek naar het 1ste model. In eerste instantie waren deze broeken altijd wit. Later is de Wehrmacht deze broeken groen gaan verven (veelal het 2de model welke was afgeleid van het 1943 model gevechtsbroek). Men droeg deze werkbroeken om de gevechtsbroeken te ontzien (slijtage e.d.). Deze broek heeft nog heel licht een stempel in de voering (de cijfers 82 zijn nog net leesbaar). 

M36 Duits manschappen jasje

Een door de Duitse landmacht (Wehrmacht Heeres) vroege gevechtsjas volgens het model 1936. Deze jas is gedragen door een infanterie soldaat (witte bies) tijdens de inval in Polen in 1939 en de jaren daarna (w.o. de schandalige inval in Nederland, België en Frankrijk in 1940). De jas is gefabriceerd door de Heeresbekleidungsamt in Hannover anno 1938.

M45 broek Duits

De broek is in prima staat. Aan de binnenvoering te zien zou dit m.i. om een laat oorlogs model gaan (44-45). Stempels zijn helaas niet meer zichtbaar. Zowel gedragen door de Wehrmacht als ook de Waffen SS. 

M36 Duitse Officiersjas

Een (zoals gebruikelijk) private aanmaak Duitse model 1936 landmacht (heeres) jas van een Wehrmacht officier der infanterie. De drager is onderscheiden met een IJzeren kruis 2de klasse als ook de medaille Winterschlacht im Osten. Deze officier had oorspronkelijk nog een onderscheiding op de linkerborstzak. De rode lintjes om de schouderstukken kunnen of een bepaald regiment betekenen of wellicht te maken hebben met de inval in Polen in 1939.

M44 broek Duits

Een broek gemaakt van het zogenoemde Italiaanse "garbadine" materiaal. Een model uit 1944. De fabricage is typische aanmaak voor de Waffen-SS maar zeer zeker ook gedragen door bijvoorbeeld een Wehrmacht officier van de landmacht (Heeres). De broek is bij de broekspijpen aangepast naar het M43 model (wat veel gebeurde in die tijd). De stempels zijn helaas uitgewassen, dus het achterhalen van de drager zijn organisatie is niet meer mogelijk. Een dergelijk textbook item is lastig te vinden. Broeken werden immers ook na de oorlog gewoon doorgedragen. Daarom een bijzonder zeldzaam item in gedragen staat.

Duitse laarzen officier

Even kenmerkend voor het Duitse leger (net als de stahlhelm) zijn de lederen laarzen. Dit exemplaar is gebruikt door een officier (private aanmaak). Niet in de allerbeste staat maar 100% origineel (inclusief de zolen)! 

Duitse enkelstukken 

Duitse enkelstukken voor over de schoenen/broek. Het Duitse leger begon, i.v.m. het schaarser worden van leer, schoenen te dragen i.p.v. de bekende laarzen (jackboots). De schoenen werden gecombineerd met deze "gamaschen".

Handschoenen

van een Canadees in 1945

Deze handschoenen zijn door een Canadese soldaat geruild voor wat eieren (in de regio van Ruurlo medio 1945). De nieuwe eigenaar (nog een schooljochie) heeft de handschoenen zijn gehele leven bewaard en schreef zijn naam en het jaartal in de binnenzijde. Ik mocht dit stukje prachtige geschiedenis via zijn dochter ontvangen. Zover ik kan achterhalen zijn dit privé aangekochte handschoenen (zeer goede kwaliteit).