Overige stukken

Duitse locker (spind)

Wehrmacht troepen / kazernekast 

Een originele locker (in het Duits 'der spind') ooit gebruikt door een soldaat van de Wehrmacht. Deze kasten kwamen voor in alle maten en gewichten. Ook de scharnieren, sluitingssystemen en andere attributen (haken, plankjes, etc.) kenden vele varianten. Je komt ze over het algemeen in 2 varianten tegen, als klein model met 1 deur en als groot model met 2 deuren. Dit model met 1 deur is ooit, door een andere verzamelaar, gevonden in Friesland. Ik kon de kast anno 2021 van deze verzamelaar uit Drenthe overnemen. Dergelijke kasten stonden in bunkercomplexen van de Atlantikwall maar ook in baracken en andere type onderkomens van de Duitse soldaat. In de kast bewaarde de Duitse soldaat zijn volledige uniform, uitrusting en overige persoonlijke zaken. Vaak kregen de kasten ook een brandmerk stempel in- of achterop de kast (maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn). Deze kast heeft enorm veel patina wat zowel te zien is aan het hout, de haakjes, de scharnieren en de sluiting. Overigens allemaal typisch Duits materiaal welke ik op meerdere van dit type kasten (ook met dubbele deur) heb gezien. Naast de Duitse gebruiker heeft ook de houtworm er ooit eens van genoten. De kast is grotendeels compleet op wat kleine zaken na zoals bijvoorbeeld de ophanging voor de riem aan de binnenkant van de deur (de oorspronkelijke afdruk is nog goed zichtbaar) en het kleine deurtje in de kast. Al met al een object met veel patina en historie!

Bevrijdingsbord Nederland Vrij

5 mei 1945

Een bordje met de hand geschilderd om de bevrijding te vieren. Op de hoek linksboven zit een haakje waar je het bordje mee op kunt hangen. Dit exemplaar heb ik destijds van mijn oma ontvangen. Zij had het in haar bezit sinds 1945. Ik weet alleen niet of deze ook door haar is gemaakt dan wel of ze deze ergens heeft gekocht of cadeau heeft gekregen. Je komt deze bordjes wel eens tegen, echter is de afbeelding dan altijd net even anders. 

Bunker/veldkruk

Een zogenoemde veld of bunkerkruk uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Gebruikt door de Duitse Wehrmacht. Deze is goed geleefd. De verf lijkt periodiek te zijn (is in ieder geval niet recent aangebracht). 

Feuerhand stormlamp

Dit is een feuerhand 276 stormlamp welke is geproduceerd vanaf circa 1933 tot heden. Deze lamp (met rood licht om achter een kar te hangen) is achtergebleven op de boerderij nabij voormalig vliegveld Valkenburg Zh. Op deze boerderij zijn destijds duitse luftwaffe soldaten ingekwartierd geweest. Of die de lamp destijds hebben achtergelaten dan wel de lamp destijds door de boer zelf is gekocht valt helaas niet meer te achterhalen. De lampjes zijn dan ook niet gedateerd. Meer informatie omtrent deze lampjes zijn te vinden op deze handige website. 

Duitse jerrycans 

De maker van de gele jerrycan is Fischer AG Blech und Metallwarenfabrik in Göppingen. Het lotnummer is 122. De vroegere jerrycans kregen het logo met de twee visjes mee. Later veranderde de fabriek dit in een drieletercode EBN. De groene jerrycan is gemaakt voor wateropslag. De maker van deze jerrycan is ABP. Het lotnummer is 156.

Vetspuit

Willys / Ford GPW

Een originele vetspuit welke onderdeel uitmaakte van de toolset van de Willys en de Ford GPW jeep. Gemaakt door Alemite Corporation. 

Google Translater for Website

Translate this page: