Foto's & documenten

Foto Junker transportvliegtuig

Infanterie regiment 16 Luftlande Division 22

Een foto afkomstig vanuit een groter album/serie met veel foto's met betrekking tot de inval in Nederland op 10 mei 1940. De foto is genomen boven Rotterdam onderweg naar de in te nemen Vliegvelden. Helaas lukte het mij alleen om deze foto vanuit de serie te bemachtigen. Al met al een bijzondere foto. 

Portret Wehrmacht soldaat

Infanterie regiment 47 van de Luftlande Division 22

Dit is Alfred. Hij diende bij de 1ste compagnie van het Infanterie regiment 47 welke onderdeel was van de 22ste Luftlande Division. Hij lande in mei 1940 in de omgeving van Katwijk met als doel het Vliegveld Valkenburg Zh. te veroveren. Hij overleefde deze hevige gevechten, maar veel rust kreeg hij niet. Zijn regiment werd opnieuw ingezet, o.a. op de Krim. Daar ontmoette hij zijn tragische lot. Hij zou nooit meer naar huis keren.. 

Deze foto, met op de achterzijde opschrift aangebracht door zijn familie, spreekt over zijn onderscheidingen zoals het Infanterie sturmabzeichen, een ostmedaille en een verwundetenabzeichen. Tot slot valt er te lezen dat hij een heldendood is gestorven op 7 juni 1942 in Sebastopol. 

Junkers op Katwijkse strand

Slag om Vliegveld Valkenburg - 10 mei 1940

Een tweetal heel bijzonder zeldzame foto's van Duitse Junker 52 transportvliegtuigen geland in mei 1940 op het Katwijkse strand (tussen Katwijk en Wassenaar in). Zie voor meer informatie de volgende pagina's op mijn site. 

Friedrich Sachs IR47 & De slag om Vliegveld Valkenburg Zh

Hermann Göring Division

Luftwaffe 

Een tweetal foto's van luftwaffe soldaten die dienden bij de Hermann Göring Division. De linkerfoto is gemaakt in Utrecht (Bruschwiler) met de datum 20 juni (geen jaartal). De rechter foto heeft het onderschrift "Gerhard ruckt ab in 1943". Waarschijnlijk gemaakt in dezelfde regio Utrecht. In ieder geval poseert hij voor een typische Nederlandse woning. Voor een persoonlijk verhaal van een HG soldaat check deze pagina HG Division in Katwijk.


Vrachtwagen teruggevonden

Brief van Wing Commander RAF - Vliegveld Valkenburg Zh - 1945

Een bijzonder stukje geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Duitse Wehrmacht de vrachtwagen van het bloembollenbedrijf Zandbergen ingepikt. Na de oorlog vond de Britse RAF de vrachtwagen echter terug en gaf hier kennis van d.m.v. onderstaande brief. Zo kwam de vrachtwagen toch weer terug in de familie. Ik mocht dit stukje originele geschiedenis van de familie ontvangen. 

Duitse officieren 

Wehrmacht Heeres 

Foto's van Duitse officieren met verschillende onderscheidingen. Zo zijn het ijzeren kruis 2de en 1ste klasse te zien maar ook het ostmedaille, infanterie sturmabzeichen en het verwundetenabzeichen. Je vraagt je bij het zien van zulke foto's gelijk af wat deze mannen meegemaakt moeten hebben. 

MG-stelling aan de kust in Nederland

Een Duitse wachtpost aan de Nederlandse kust. Deze foto is gemaakt in 1943. Op de foto is een Duitse soldaat van de kustenartillerie te zien. Vanaf zijn positie heeft hij een goed beeld van de kuststrook. Geen fijne plek om als bevrijders aan land te komen. Zo te zien is hij bewapend met een dubbel opgesteld MG34 machinegeweer. Op de achterzijde van de foto is (denk ik) de naam van de soldaat genoemd, echter kan ik deze tekst niet ontcijferen. Mocht u een idee hebben zou u mij dan via de contactpagina willen informeren? Hartelijk dank! 

Friedrich Christiansen

General der Flieger und Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden 

Op 8 juli 1941 bezocht General der Flieger und Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen een Nederlandse kustversterking in de duinen. Deze foto's zijn gemaakt tijdens zijn bezoek en laten o.a. een Duitse erewacht opstelling zien ter inspectie door de Generaal. De foto's zijn op de achterzijde met de nodige informatie voorzien en zijn zelfs in hand nog iets scherper dan hieronder weergegeven. Bijzondere en zeldzame set originele foto's uit 1941! Mocht iemand de exacte plaats herkennen hoor ik dat natuurlijk graag! 

Nederlands veldgeschut 7.5cm

 Heeres Infanterie regiment 65 - LL.22

Een bijzondere foto genomen in de meidagen van 1940 in de buurt van Rotterdam. Ik vond deze foto anno 2022 op een veilingsite en wist deze succesvol aan te kopen. Het betreft een Nederlands veldgeschut waar een Duitse soldaat bij poseert. De soldaat maakt vermoedelijk onderdeel uit van het Infanterie Regiment 65 die tijdens de inval in Nederland in deze regio actief was. Op de achterzijde van de foto is de volgende tekst te lezen:

op de foto bij een buitgemaakt Nederlandse kanon net voor Rotterdam. In mei 1940. 

Portret Wehrmacht soldaat

Heeres Infanterie regiment 65 - LL.22

Een portretfoto van een Wehrmacht soldaat die diende bij het Infanterie regiment 65, onderdeel van de luftlande division 22. Dit regiment is in mei 1940 ingezet bij de verovering van Nederland, operatie Fall Gelb. Hij heeft gevochten in de regio van Den-Haag - Rotterdam en is in de meidagen van 1940, als onderdeel van de luchtlandingstroepen, geland in diezelfde regio. Na de gevechten in Nederland en de capitulatie van Nederland is hij met zijn regiment door België naar Frankrijk vertrokken om verder te vechten. 

Mocht iemand de volledige tekst achterop de fotokaart kunnen ontcijferen zou u dan de moeite willen nemen om de vertaling aan mij door te mailen zodat ik de pagina hiermee kan uitbreiden? Bedankt! 

Duitse wachtopstelling Wassenaar

Luftwaffe 

Een foto van een Duitse wachtopstelling. Zo te zien gaat het hier om soldaten van de Luftwaffe die waren gestationeerd in Wassenaar. De foto is genomen in juli 1943. De regio's Katwijk (flugplatz) maar ook Wassenaar (dichtbij Den Haag) en de kust (atlantikwall) waren zwaar beveiligd. Veel Duitse troepen waren hier dan ook gelegerd.  

Portret Wehrmacht soldaat

Heeres Infanterie regiment 65 - LL.22

Een portretfoto van Wehrmacht soldaat Franz Brunner. De foto laat zien dat hij diende bij het Infanterie regiment 65, onderdeel van de luftlande division 22. Dit regiment is in mei 1940 ingezet bij de verovering van Nederland, operatie Fall Gelb. Hij heeft gevochten in de regio van Den-Haag - Rotterdam en is in de meidagen van 1940, als onderdeel van de luchtlandingstroepen, geland in diezelfde regio (wellicht zelfs op de A13 - zie pagina De slag om Vliegveld Valkenburg Zh). Na de gevechten in Nederland en de capitulatie van Nederland is hij met zijn regiment door België naar Frankrijk vertrokken om verder te vechten. Tijdens deze opmars is Franz is op 5 juli 1940 omgekomen. De foto laat daarmee zien dat deze voor 1940 is gemaakt door fotograaf R. Engels te Cloppenburg in Duitsland. 

Mocht iemand de volledige tekst achterop de fotokaart kunnen ontcijferen zou u dan de moeite willen nemen om de vertaling aan mij door te mailen zodat ik de pagina hiermee kan uitbreiden? Bedankt! 

Unter offizieren flakstellung

Luftwaffe 

Een foto van een tweetal luftwaffe onder officieren gemaakt in de Duinen (atlantikwall) in 1944. Beide soldaten hebben de nodige ervaring en gevechtshandelingen ondergaan gelet op de onderscheidingen van beide mannen. Zo hebben ze beiden een Flakkampf abzeichen onderscheiding ontvangen en is in ieder geval de linker soldaat op de foto tevens onderscheiden met het ijzeren kruis 2de klasse. Let ook op het mouwembleem welke het Luftwaffe 'Flakartillerie' Embleem laat zien. Dit embleem voor FLAK personeel werd ingesteld voor gekwalificeerd personeel op 23 juli 1937 waarbij het personeel tenminste negen maanden bij een FLAK eenheid gediend moest hebben om het embleem uitgereikt te krijgen. Zie deze pagina voor wat foto's van een oude flakstellung in de Katwijkse Duinen. 

Portret Wehrmacht soldaat

Heeres 

Een foto van een Wehrmacht soldaat. De foto is genomen in 1937. Aan de onderscheidingen te zien vermoed ik dat deze soldaat ook heeft gediend in de eerste Wereldoorlog (1914-1918). Hij draagt tevens een stahlhelm uit deze eerste Wereldoorlog hetgeen wel vaker voorkwam. Ook is hij o.a. onderscheiden met de medaille SA sportinsigne. Dit insigne werd in Duitsland hoog gewaardeerd en was vooral gericht op militaire prestatie en weerbaarheid. 

Junker52 transportvliegtuig 

Slag om Vliegveld Valkenburg - 10 mei 1940

Een een hele bijzondere foto. Door mij gekocht op een veilingsite anno eind 2021. De foto laat een Junker52/3M transportvliegtuig (met kenmerk 3-KGzbV1) zien welke op 10 mei 1940 omstreeks 11.00 uur in de morgen noodzakelijkerwijs is geland op het Katwijkse strand tussen Katwijk en Scheveningen. Zie voor het achtergrondverhaal hierbij de volgende pagina(s) op mijn site:

De slag om Vliegveld Valkenburg Zh

Friedrich Sachs IR47


Soldbuch 22 Inf.Div. Inf.reg.47

Wehrmacht Heeres 

Een bijzonder fraai stuk lokale geschiedenis. Het gaat hier om een soldbuch van soldaat (schützen) Friedrich Sachs die betrokken was bij de Slag om vliegveld Valkenburg Zh van 10 tot 15 mei 1940. Voor zijn verhaal zie deze link

Portret Wehrmacht soldaat

Heeres Infanterie regiment 47 - LL22

Een foto van een Wehrmacht soldaat welke diende bij het Infanterie regiment 47 van de 22e luftlande division. De soldaat draagt zijn waffenrock uniform. Lijkt mij een vroege voor oorlogse foto. Grote kans dat deze man in mei 1940 in Katwijk en omstreken heeft gevochten om en nabij het vliegveld Valkenburg Zh. 

Luftwaffe soldaat 

Hermann Göring Division in Katwijk 

Recentelijk, medio 2021, stuitte ik op het verhaal van een luftwaffe soldaat W. Bohhmann die diende in de Hermann Göring Division. Via een militariadealer kocht ik een klein fotoboekje waarin de jongeman zijn de diensttijd heeft vastgelegd.

Voor zijn hele verhaal zie deze pagina: HG Division in Katwijk.  

Fallschirmjager

Luftwaffe  

Een originele foto van een net gelande Duitse fallschirmjager. Door mij gekocht op een veilingsite anno 2021. Helaas geen achtergrondverhaal bij aanwezig. De foto is wel gedateerd op de achterzijde met het jaartal 1942.

Heinkel He 59 B-2

Duits watervliegtuig 

Een foto van (zo lijkt het) een Duitse Heinkel He 59 B-2 watervliegtuig boven het strand van Noordwijk aan Zee. Het kiekje is geschoten in juli 1941. Het strand is op dat moment nog vrij te betreden.  

Aanvraag voor diensttransport

Royal Air Force

Een aanvraagdocument voor een dienstreis op 11 augustus 1945 om 10.00 's ochtends. Centraal staat het vervoeren van Flight lieutenant Hoblis ten behoeve van operationele taken. Locatie van vertrek is (vliegveld) Valkenburg Zh. Ik mocht dit document ontvangen van een familielid. Het document komt oorspronkelijk uit de administratie van dit familielid zijn vader die het al die tijd in bezit heeft gehad. Wellicht hebben ze destijds geholpen met het transport? Een voor mij zeer Interessant document omdat het lokaal verbonden is en rechtstreeks uit de familie komt. Een stille getuige van de geschiedenis bij mij om de hoek. 

Barakken Vliegveld Valkenburg Zh

Hieronder een toen en nu foto van een groep Luftwaffe soldaten (allemaal feldwebel) die anno 1941 poseren voor één van de barakken die onderdeel uitmaakte van Flugplatz Katwijk (voormalig vliegveld Valkenburg Zh).  Ik vond en kocht de foto recentelijk (2021) op een veilingsite en herkende de plek direct. Anno 2021 maakte ik op dezelfde plek opnieuw de foto, ondertussen alweer 80 jaar later. Voor een nadere toelichting zie de pagina: Barakken Katwijk.

Foto's wehrmacht in Noordwijk 

Mei 1942

Een prachtige set van foto's gemaakt door een Duitse Wehrmacht soldaat in mei 1942. De foto's zijn gemaakt in de badplaats Noordwijk. Zie voor een nadere toelichting op de foto's de pagina: Noordwijk mei 1942.

Hotel Sole Mio Noordwijk

Een serie van foto's gemaakt door de Duitse luftwaffe soldaat Fritz Gropp. Hij verbleef in hotel Sole Mio te Noordwijk. Dit hotel stond in de Zuid duinen van Noordwijk. Een werkelijk prachtig bouwwerk. Zie voor een nadere toelichting op de foto's de pagina: Hotel Sole Mio Noordwijk 1942.

Postcard 

Internationaal verzetscongres 1980

Een kaartje uitgegeven ten behoeve van het Internationaal Verzetscongres in 1980. Op de kaart is een foto te zien van een B17 bommenwerper die het Vliegveld Valkenburg Zh bombardeert met voedsel. Eén van deze voedselblikken is destijds terecht gekomen op land van mijn opa. Dit blik maakt onderdeel uit van mijn collectie en is hieronder afgebeeld. Op de foto zijn naast de B17 ook de Duitse barakken te zien die naast het vliegveld lagen. Deze staan in de linkerbovenhoek van de foto. De barakken zijn anno 2020 overigens nog steeds aanwezig, al zijn er helaas wel plannen om een aantal deze barakken te slopen. Dit slopen heeft te maken met de watervoorziening in het duingebied. Hier valt meer over te lezen op deze pagina alwaar hieromtrent diverse krantenartikelen zijn opgenomen. 

Truppenkarte OKH 1940

Wehrmacht heeres 

Een Duitse landkaart van de omgeving Hillegom, Noordwijk, Noordwijkerhout, Zandvoort tot aan het puntje van IJmuiden. Uitgegeven in opdracht van het Oberkommando des heeres (Wehrmacht landmacht). De kaart is 1940 gedateerd en anno oktober 2020 gevonden op een rommelmarkt in Gorinchem. Wellicht vervaardigd en gebruikt gelet op de Duitse inval in mei 1940? Wie zal het zeggen, al met al spreekt deze kaart zeer tot de verbeelding. 

General Staff kaart War Office 1939

Brits

Een grote Britse landkaart van de omgeving Noordwijk, Katwijk, Scheveningen en omstreken. Voor mij persoonlijk erg interessant omdat dit voor mij lokaal terrein is. Links onderin de kaart staat genoteerd "Geographical Section, General Staff, No 4083 War Office 1939. Ik heb deze kaart anno 2020 aangekocht via een veilingsite. Kom je niet veel tegen dus best een bijzonder item. 

Flak op vliegveld Valkenburg Zh

Flugplatz Katwijk

Een bijzondere set foto's gemaakte in 1940 van een flakstellung rondom vliegveld Valkenburg Zh en een aantal manschappen in de haven van Katwijk. Zie voor een nadere toelichting de pagina: Flak op vliegveld Valkenburg Zh.

Beide foto's heb ik anno 2020 via een veilingsite weten te bemachtigen. 

Portret kriegsmarine soldaat

Kustartillerie batterij Noordwijk

Op deze foto is een jonge soldaat te zien die diende bij de kriegsmarine op de batterij Noordwijk stützpunkt XXXIII ML, baupunkt 172 . De batterij in Noordwijk maakte onderdeel uit van Stützpunkt Gruppe Katwijk. Dit betreffende Stützpunkt werd zowel bemand door troepen van de Kriegsmarine als troepen van de Luftwaffe. Zie voor meer informatie deze pagina: Kriegsmarine Noordwijk.

Fotoboek Duitse soldaat

Wehrmacht Heeres 

Een bijzonder stukje geschiedenis. Dit boek is compleet en telt circa 150 foto's. De eigenaar van het boek heeft de oorlog met kleerscheuren overleefd. De foto's laten zijn opleiding zien, zijn veldslag in mei 1940 Frankrijk, zijn huwelijk op verlof in Duitsland als ook inzicht in verschillende familieleden w.o. een bezoek aan het graf van zijn broer. Het boek geeft wat feiten prijs. Zo is te zien dat de soldaat tijdens de veldslag in het Westen vecht tegen Franse in gevangen genomen soldaten. Ook is er tijdens de campagne waaraan hij deelnam een veldgraf op de foto gezet met de tekst. 2 / J.R. 75 gef. 9-6-40 (oftewel een Duitse soldaat van het infanterie regiment 75 gestorven op 6 juni 1940.) Ook is er een foto te vinden van de soldaat zelf in een model 1940 uniform met om de schouderstukken de regiment vermelding I.R. 56). 

De soldaat heeft aan het eind van de oorlogsjaren gevochten tegen de russen en is zwaar gewond geraakt. Opgeknapt door een Amerikaanse arts en uiteindelijk gevangen genomen. Na de oorlog heeft hij een baan gevonden in Duitsland en is daar op respectabele leeftijd overleden. Het boek mocht ik ontvangen van zijn dochter die het graag aan deze website doneerde met het verzoek om de naam van de soldaat niet te publiceren. Uiteraard respecteer ik dat. 

Voedselbonnen

4e periode 1944

Je hebt misschien wel eens gehoord; vroeger was alles op de bon. Men bedoelde dit ook letterlijk. Gelet op de voedselschaarste werden er door de officiële instanties voedselbonnen uitgegeven voor o.a. aardappelen, brood en vlees. Ik heb van een familielid deze stapel bonnen mogen ontvangen. Een tastbare herinnering aan de zeer moeilijke laatste oorlogsjaren. 

Poster/affiche bekendmaking 

Den Haag - 1944 

Een origineel affiche welke, gelet op de gebruikssporen, daadwerkelijk in 1944 is opgehangen ergens in Den Haag. Dit na aanleiding van de invasie in Normandië op 6 juni 1944. Dit exemplaar komt uit de verzameling van een ondertussen (helaas) overleden verzamelaar uit Den Haag. Oorspronkelijk is deze verzamelaar als jong jochie opgegroeid in de omgeving van Nijmegen en heeft de oorlog dus met eigen ogen meegemaakt. Gefascineerd door deze gebeurtenissen is hij gaan verzamelen. Ik mocht deze poster medio 2019 van zijn zoon overnemen waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank! 

Pakje sigaretten

Leeg pakje Duitse sigaretten. De adelaar met swastika is vaag zichtbaar op het witte vierkante vlakje.

Lucifers winterhulp

Mapje met lucifers, verkocht ten bate van de Winterhulp.

Zeepdoekje 

Een kartonnen doosjes met daarin een zeep/reinigingsdoekje. Uitgereikt aan de Duitse soldaten in een casino o.i.d. in Parijs.

Messageslip RAF

Gevonden direct na een vliegtuigcrash in juni 1940 in een weiland in Rijnsburg. Voor het hele verhaal zie deze link

Strooibiljet geallieerden

Een origineel strooibiljet afgeworpen door de Geallieerden tijdens de nadagen van WO2. Bijzonder zeldzaam item! 

Wehrpass (ID kaart)

Een Duitse pass met twee extra foto's en een verzekeringsbewijs/kaart in goede conditie. Een stuk tastbare geschiedenis. 

Poster bevrijding Holland

Een originele prent uitgegeven door de Nederlandse Boekenclub te 's Gravenhage in mei 1945. "met het eten ging het wel, maar..... o! boy!.... die moffen". 

Band of Brothers 

William 'Wild Bill' Guarnere 

Een origineel kaartje welke de US airborne troepen konden gebruiken om (met een persoonlijke boodschap) naar huis te sturen. Over corresponderen gesproken; ik heb in 2013 de eer gehad om brieven te schrijven aan en te ontvangen van 101ste Airborne 506th Easy compagnie veteraan William 'Wild Bill' Guarnere. Heel speciaal om met deze bijzondere man te mogen corresponderen. Helaas is William Guarnere niet lang daarna op 8 maart 2014 komen te overlijden. Rest in Peace Wild Bill.


Portret Heinz Macher

Waffen SS 

Een originele portret foto van Heinz Macher. Niet mijn verzamelgebied, maar ik kwam deze foto tegen op een locale rommelmarkt en kon deze niet laten liggen. Op het internet is er veel terug te vinden over deze man, zo bleek achteraf. Een toch wel hooggeplaatste officier die de oorlog heeft overleefd en een respectabele leeftijd mocht bereiken. 
Google Translater for Website

Translate this page: