Hoofdbedekkingen

M34 schuitje (veldmuts)

Wehrmacht heeres 

Een goed gedragen Duits M34 schuitje (veldmuts) gedragen door een infanterie soldaat (zie de witte waffenfarbe). Het veldmutsje is ingevoerd op 24 maart 1934 voor zowel manschappen als ook onderofficieren. Het schuitje werd op 21 juli 1942 vervangen door het M42 model en in 1943 door de veldplet (zie een exemplaar hiervan wat verder onderaan deze pagina). Helaas is de maker stempel door het dragen niet meer leesbaar. Wel is er nog vaag een inkt stempel zichtbaar. De BEVO adelaar en de nationale cocarde is origineel met de hand vernaaid en ook de witte soustache (vaak niet of niet meer aanwezig i.v.m. orders uit 1942 om deze te verwijderen) zit nog op zijn plek. Bij de inval in Nederland in mei 1940 droegen de Wehrmacht infanterie soldaten dit type muts.

Helm Model 1935 

Wehrmacht heeres

Deze double decal M35 helm (M35) is in de loop van 2018 gevonden in een pand gelegen in Den Haag. De helm heeft daar vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw op zolder gelegen. De eigenaresse van het betreffende pand kwam de helm tegen bij een grote opruimactie. Het spannende aan deze helm is dat ik met eigen ogen heb gezien dat de helm van zolder afkwam. Een tijdscapsule onder een dikke laag stof. De eigenaresse vertelde mij dat ze het pand van haar ouders (die helaas niet meer leven) heeft overgenomen. Ze vermoed dat haar vader (die tijdens de oorlogsjaren ook al in Den Haag woonde) de helm na de bevrijding heeft gevonden en weggestopt heeft op zolder. Het betreft hier een vroege model 1935 helm gemaakt door  Eisenhüttewerke in Thale en heeft potmaat 64 met lotnummer 4310. In de schaal is ook een dome-stempel te vinden met het jaartal 1938 of 1939. Verder heeft de helm een correcte (en nog in uitstekende staat) ET decal. De tricolor decal is (naar mijn mening) tijdens de oorlog met de hand bijgewerkt. Ook is er nog heel vaag een naam zichtbaar in de helm (Sanitator Uffizier met -zo lijkt het- de naam H.E. Weber). De naam is wellicht beter te herkennen indien ik de helm zou schoonmaken, echter wil ik de helm zo laten zoals deze is gevonden. Onder een dikke laag stof..... 

MK2 "Brodie" helm

Brits / Canada

Deze helm werd gevonden in 'pomme charelle' in de Aardenburgkalseide in Maldegem. Dat bevindt zich op 50 meter van het Schipdonkkanaal, was vroeger een boerderij en is nu een wijnmakerij. Dat zorgt er voor dat de helm 100% zeker werd ingezet tijdens operatie 'Switchback' in 1944 en destijds is gedragen door een Canadese soldaat. De helm is nooit uit elkaar gehaald oftewel niet mee gerommeld en heeft dan ook een fantastische patina.  

Baret RCA

Canada

Een originele (en zo lijkt ongedragen) baret van een Canadese soldaat die diende bij de Royal Canadian Artillery. Het embleem is naar mijn bescheiden mening origineel geplaatst en hoort dus daadwerkelijk bij deze baret. Gevonden en door mij gekocht in Canada.  

M38 officier schuitje (veldmuts)

Wehrmacht heeres

Een Duits infanterie schuitje (model 1938) met origineel aangebrachte effecten. Dit model is ingevoerd op 6 december 1938 en verving de in 1934 ingevoerde officierspet met klep. Het schuitje is in een prachtige (licht) gedragen staat. 

Helm model 1940

Wehrmacht luftwaffe 

Een model 1940 Luftwaffe helm (M40). Deze helm komt uit de achterhoek. Na hevige gevechten (Market Garden) is de helm (samen met andere uitrustingstukken w.o. de eetketel op de pagina uitrustingsstukken) in een tuin achtergebleven, 60 jaar bewaard gebleven bij de eigenaar van de tuin/woning en uiteindelijk (voor 2 mooie flessen wijn) geschonken aan WW2-militaria. De maker van de helm is ET (Eisenhüttenwerke in Thale) en de potmaat is 64 (medium). Lotnummer van de helm is 885.

M43 Einheitsfeldmutze 

Wehrmacht heeres

Een originele feldmütze naar het model vanaf 1943. In licht gedragen staat. De adelaar is textbook zig-zag machinaal fabrieks-af vernaaid. De bovenkant van het insigne is (als gevolg van een scheur) wat losgekomen zoals op de foto's duidelijk is te zien. De pet heeft RB-nr 0/0378/0118. De exacte maker 0118 is mij op dit moment nog niet bekend. Wel heb ik weten te achterhalen dat de 0378 staat voor de regio Hohenstein-Ernstthal. Verder is er op de binnenvoering een letter en jaartal stempel te vinden; E 43 als ook een maatstempel 58. 

Helm model 1935 

Wehrmacht heeres

Een volledig originele model 1935 Double Decal helm (M35) in de bekende appelgroene kleur. De adelaar is voor 75% aanwezig. Het betreft hier een zogenoemde Pocher decal. Na de oorlog is het hakenkruis helaas heel voorzichtig weggekrast, maar verder is de decal nog in een fantastische conditie (veel zilverkleurige flakes nog aanwezig). De decal met de nationale kleuren is wat beschadigd, maar nog wel grotendeels aanwezig. Verder is de helm (o.a. het binnenwerk) in bijna mint conditie. De maker is NS (Vereinigte Deutsche Nikelwerke in Schwerte) en heeft potmaat 64 (medium). Daarnaast is er in de helm een dome-stempel zichtbaar. Het lotnummer van de helm is E.140. De naam van de drager staat nog in de helm (Leutnant D.R. Leifert). Ik heb geprobeerd te achterhalen of de drager van destijds de oorlog heeft overleefd echter tot op heden zonder resultaat. 

M43 Luftwaffe field made cap

Wehrmacht luftwaffe

Een (waarvan ik denk) originele veld aanmaak van een M43 cap. Deze cap heb ik ooit gevonden in Duitsland en is gemaakt van origineel M31 splittertarn materiaal. De luftwaffe adelaar en cocarde is ooit weer verwijderd, maar het dubbel uitgevoerde stiksel en de contouren van de insignia is nog goed te zien. 

Helm model 1942  

Wehrmacht heeres

Een model 1942 stahlhelm (M42) van de Duitse Wehrmacht (landmacht).  Binnenwerk, verf, helm-nieten allemaal volledig origineel behorende bij deze helm. Dit exemplaar is gemaakt door CKL (Eisenhüttenwerke in Thale) en heeft de maat 64 (medium). Een zogenoemde No Decal helm in een prachtige gedragen staat (helmen met dergelijke patina vertellen een stukje geschiedenis en zijn in mijn ogen altijd de meest interessante). 

Training helmband

Wehrmacht

Deze helmbanden werden gebruikt voor trainingsdoeleinden met de rode kant als offensieve en de gele kant als defensieve partij. Dit type helmband werd ontwikkeld in 1936 voor de M35 helm. Ontwikkelaar HM36, No.484 2 Juli 1936. De 3 helmhaken van deze originele helmband zijn nog steeds wat elastisch na al die jaren net zoals het elastische gedeelte in de band zelf. Bijzonder item wat je niet elke dag tegenkomt.